sobota, 25 lutego 2017

Śmietankowo-kawowe ptasie mleczko z figami i czekoladowym wafelkiem

Pewnie już Wam kiedyś wspominałam, że nie piję kawy, ale jej aromat uwielbiam. Ciasto i lody kawowe to coś, czego nigdy nie odmówię. Toteż dzisiaj postawiłam na
domowe ptasie mleczko z kawową nutą, figami i chrupiącymi wafelkami czekoladowymi. Polecam :)

Składniki, których będziemy potrzebować:

podstawa (spód ciasta):

  • biszkopty podłużne zmielone 20 łyżek
  • masło 200 g
masa śmietankowa:
  • śmietanka kremówka 36% 500 ml
  • wafelki Lusette o smaku czekoladowym 2 sztuki
  • cukier puder 2 łyżki
masa kawowa:
  • śmietanka kremówka 36% 500 ml
  • cukier puder 3 łyżki
  • likier kawowy 1 łyżka
  • kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
dodatkowo:

  • żelatyna 1 łyżka
  • figi całe w zalewie 1 puszka
  • galaretka o smaku coca-coli 2 opakowania
  • biszkopty podłużne do obłożenia ciasta około 30 sztuk
Sposób wykonania:
W pierwszej kolejności zagotowujemy 500 ml wody, we wrzątku rozpuszczamy galaretki i odstawiamy do wystudzenia.Biszkopty przewidziane na podstawę ciasta mieszamy z rozpuszczonym masłem. Masą wykładamy spód tortownicy o średnicy 24 cm. Tortownicę wkładamy do lodówki.
Teraz przygotowujemy krem śmietankowy:
Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem, dodajemy cukier puder, ubijamy jeszcze chwilkę. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach wrzątku, studzimy. Połowę żelatyny wlewamy do kremu śmietankowego, dodajemy też pokrojone w kostkę wafelki. Delikatnie mieszamy całość.
Tortownicę wyjmujemy z lodówki, jej brzegi wykładamy biszkoptami, następnie na spód tortownicy wylewamy masę śmietankową, rozprowadzamy równomiernie.
Ciasto wkładamy do lodówki i zabieramy się za przygotowanie masy kawowej. Ze śmietanką i cukrem postępujemy analogicznie jak przy masie śmietankowej. Do
ubitej śmietany z cukrem wlewamy pozostałą żelatynę, kawę rozpuszczoną w łyżeczce zimnej wody oraz likier kawowy. Delikatnie mieszamy całość.

Krem kawowy wykładamy na masę śmietankową. Ciasto ponownie wkładamy do lodówki na 30 minut, aby masa stężała. Po tym czasie wierzch dekorujemy figami,
które zalewamy mocno tężejącą galaretką. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce 2 godziny.

Smacznego.

Odkryj swoją słodką przyjemność z wafelkami Lusette

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.