wtorek, 28 listopada 2017

Klopsy w sosie pomidorowo- oliwkowym

Soczyste, sycące klopsiki w aromatycznym pomidorowo- oliwkowym sosie. Idealne danie w takie zimowe dni jak dzisiejszy. Polecam Wam gorąco ten przepis.

 

 
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • mięso wieprzowe mielone (z łopatki) 500 g
  • kasza gryczana biała 100 g (1 torebka)
  • cebula 1/2 sztuki
  • czosnek 2 ząbki
  • jajka 2 sztuki
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony

 
sos pomidorowo- oliwkowy:

  • koncentrat pomidorowy (Pomidorowa koncentrat z przyprawami Winiary) 1 butelka
  • woda 200 ml
  • suszone pomidory w zalewie 8 sztuk
  • zalewa z pomidorów 2 łyżki
  • zielone oliwki 12 sztuk
  • por 1/2 sztuki
  • cebula 1/2 sztuki
  • śmietanka do zup i sosów 18% 3 łyżki

dodatkowo:
  • świeża nać pietruszki

Sposób wykonania:
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy, pozostawiamy do wystudzenia. Mięso solimy, doprawiamy pieprzem, łączymy z zimną kaszą. Dodajemy jajka, drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Składniki wyrabiamy ręką
na jednolitą, zwartą masę. Następnie formujemy małe kuleczki (klopsiki), które obtaczamy w mące. Klopsiki smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano.

Sos: Do rondelka wlewamy zalewę z pomidorów, wrzucamy pokrojonego w półtalarki pora i posiekaną drobno cebulę. warzywa podsmażamy kilka minut, do zeszklenia.
Dodajemy oliwki, koncentrat Winiary, suszone pomidory. Wlewamy 200 ml wody. Całość gotujemy na wolnym ogniu 10 minut, następnie blendujemy. Wlewamy śmietankę, podgrzewamy i gotowe. Sosu nie doprawiałam ponieważ koncentrat pomidorowy Winiary był wystarczająco aromatyczny.
 
Klopsiki wkładamy do sosu, podgrzewamy. Podajemy ze świeżym pieczywem, posypane posiekaną natką pietruszki.


Smacznego.

 
Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DZIĘKUJĘ ZA KOMENTARZE I ODWIEDZENIE MOJEGO BLOGA.