sobota, 2 grudnia 2017

Zapiekanka ziemniaczana z porem

Aromatyczne jesienne danie, które możemy zjeść z surówką, ketchupem czy ulubionym sosem. Może się ona jednak również stać dodatkiem do mięsa. Por w połączeniu z ziemniakami, cebulą i czosnkiem. Wszystko zapieczone z sosem śmietanowo- jajecznym i serem żółtym. Warto spróbować, polecam.
Składniki, których będziemy potrzebować:

  • ziemniaki 4 sztuki
  • olej Kujawski aromatyzowany czosnkiem i bazylią 3 łyżki
  • por (mały) 1 sztuka
  • cebula 1/2 sztuki
  • czosnek 2 ząbki
  • jajka 3 sztuki
  • śmietana 18% 2 łyżki
  • ser żółty 100 g
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
dodatkowo:
  • świeża bazylia

Sposób wykonania:
Ziemniaki obieramy, gotujemy 15 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy, kroimy w plastry. Pora kroimy w półtalarki, cebulę w piórka. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy rozdrobnione warzywa, dodajemy odrobinę soli.
Pora z cebulą smażymy 5- 7 minut.



Na spód naczynia żaroodpornego wlewamy 1 łyżkę oleju, układamy plasterki ziemniaków, które posypujemy czosnkiem pokrojonym w drobną kosteczkę. Ziemniaki przykrywamy smażonymi warzywami.



Całość zalewamy jajkami roztrzepanymi ze śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy serem żółtym tartym na tarce o grubych oczkach.


Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut, następnie obniżamy temperaturę na 150 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut.


Uwaga: Z podanych składników powstaje zapiekanka dla czterech osób.


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.