Składniki, których będziemy potrzebować:
- ziemniaki 4 sztuki
- olej Kujawski aromatyzowany czosnkiem i bazylią 3 łyżki
- por (mały) 1 sztuka
- cebula 1/2 sztuki
- czosnek 2 ząbki
- jajka 3 sztuki
- śmietana 18% 2 łyżki
- ser żółty 100 g
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- świeża bazylia
Sposób wykonania:
Ziemniaki obieramy, gotujemy 15 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy, kroimy w plastry. Pora kroimy w półtalarki, cebulę w piórka. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy rozdrobnione warzywa, dodajemy odrobinę soli.
Pora z cebulą smażymy 5- 7 minut.
Na spód naczynia żaroodpornego wlewamy 1 łyżkę oleju, układamy plasterki ziemniaków, które posypujemy czosnkiem pokrojonym w drobną kosteczkę. Ziemniaki przykrywamy smażonymi warzywami.
Całość zalewamy jajkami roztrzepanymi ze śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy serem żółtym tartym na tarce o grubych oczkach.
Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut, następnie obniżamy temperaturę na 150 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut.
Uwaga: Z podanych składników powstaje zapiekanka dla czterech osób.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.