Składniki, których będziemy potrzebować:
- banan 1 sztuka (dojrzały, jednak niezbyt miękki)
- świeży ananas 1/2 sztuki
- orzechy włoskie 1/2 szklanki
- orzeszki pinii 2 łyżki
- jogurt naturalny 400 g
- wiórka kokosowe 4 łyżki
- płatki Corn Flakes pełne ziarno firmy Lubella 6 łyżek
- syrop klonowy 4 łyżki
- sok z cytryny 1 łyżeczka
- olej kokosowy 2 łyżki
Sposób wykonania:
Ananasa obieramy, kroimy w plastry, wycinamy zdrewniały środek z każdego krążka. Plastry ananasa kroimy na ćwiartki. Banana obieramy, kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, obsmażamy na nim owoce przez około 2 minuty. Wlewamy sok cytrynowy, 2 łyżki syropu klonowego. Całość smażymy do lekkiego zrumienienia. Orzechy rumienimy na suchej patelni, najlepiej każde oddzielnie, ponieważ mają różną wielkość. Gdybyśmy je zmieszali orzeszki pinii mogłyby się spalić, podczas gdy orzechy włoskie zaledwie byłyby lekko rumiane. Jogurt mieszamy z wiórkami kokosowymi.
Mamy już przygotowane wszystkie półprodukty, a więc czas na złożenie deseru.
Na spód wysokich szklanek wrzucamy 3 łyżki płatków, zalewamy trzema łyżkami jogurtu z kokosem. Następnie do szklanek wkładamy usmażone owoce, które zalewamy resztą
jogurtu. Wierzch deseru dekorujemy prażonymi orzechami, płatkami i syropem klonowym.
Smacznego.
#dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.