sobota, 10 marca 2018

Wielkanocne jajka nadziewane tuńczykiem

Święta wielkanocne zbliżają się szybkimi krokami, więc najwyższy czas zaplanować co w tym roku podamy na świątecznym stole. Przyznam, że ja mam już pewien plan ;) Dla Was przygotowałam przepis na jajka nadziewane, bez których święta byłyby nieważne. Myślę, że na każdym polskim, wielkanocnym stole jajka to element obowiązkowy. Warto je przygotowywać w różnej postaci, żeby nie było nudno. U mnie dzisiaj z nadzieniem rybnym. Polecam :)


Składniki, których będziemy potrzebować:
  • jajka 8 sztuk
nadzienie:
  • serek kanapkowy naturalny 1 opakowanie (125g)
  • tuńczyk w kawałkach (w sosie własnym) 1 puszka (185g)
  • papryka czerwona konserwowa  50 g
  • szczypiorek 1/2 pęczka
  • sól
  • pieprz czarny mielony
dodatkowo:
  • szczypiorek 1/2 pęczka
  • kiełki brokułów 1 opakowanie (50g)


Sposób wykonania:
Jajka gotujemy na twardo, dodając do wody 1 łyżkę soli. Sól ułatwi nam obieranie jajek, skorupka będzie ładnie odchodzić od białka. Ugotowane jaja zalewamy zimną wodą,
i odstawiamy na kilka minut, po tym czasie zmieniamy wodę i ponownie odstawiamy, najlepiej na 10- 15 minut. Wylewamy wodę i obieramy jajka. Zbyt długie przetrzymywanie
jajek w wodzie sprawia, że białko robi się miękkie, lekko ciapkowate :)


Czas przygotować nadzienie.
Tuńczyka osączamy z zalewy, paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Kawałki tuńczyka łączymy z serkiem, dodajemy rozdrobnioną paprykę i posiekany szczypiorek. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Obrane jajka kroimy na połówki. Z jajek wyjmujemy żółtka. Połówki jajek napełniamy nadzieniem, dekorujemy pokruszonym żółtkiem i posiekanym szczypiorkiem. Podajemy
na kiełkach brokułów.


Smacznego.

4 komentarze:

  1. Pyszna propozycja na świąteczne jajeczka Beatko. Pozdrawiam gorąco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe połączenie tuńczyka z jajami ;-) W wolnej chwili zapraszam do swojego kulinarnego świata ;-) https://bitasmietanka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.