Składniki, których będziemy potrzebować:
- jajka 8 sztuk
nadzienie:
- serek kanapkowy naturalny 1 opakowanie (125g)
- tuńczyk w kawałkach (w sosie własnym) 1 puszka (185g)
- papryka czerwona konserwowa 50 g
- szczypiorek 1/2 pęczka
- sól
- pieprz czarny mielony
dodatkowo:
- szczypiorek 1/2 pęczka
- kiełki brokułów 1 opakowanie (50g)
Sposób wykonania:
Jajka gotujemy na twardo, dodając do wody 1 łyżkę soli. Sól ułatwi nam obieranie jajek, skorupka będzie ładnie odchodzić od białka. Ugotowane jaja zalewamy zimną wodą,
i odstawiamy na kilka minut, po tym czasie zmieniamy wodę i ponownie odstawiamy, najlepiej na 10- 15 minut. Wylewamy wodę i obieramy jajka. Zbyt długie przetrzymywanie
jajek w wodzie sprawia, że białko robi się miękkie, lekko ciapkowate :)
Czas przygotować nadzienie.
Tuńczyka osączamy z zalewy, paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Kawałki tuńczyka łączymy z serkiem, dodajemy rozdrobnioną paprykę i posiekany szczypiorek. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Obrane jajka kroimy na połówki. Z jajek wyjmujemy żółtka. Połówki jajek napełniamy nadzieniem, dekorujemy pokruszonym żółtkiem i posiekanym szczypiorkiem. Podajemy
na kiełkach brokułów.
Smacznego.
Pyszna propozycja na świąteczne jajeczka Beatko. Pozdrawiam gorąco :)
OdpowiedzUsuńMam jeszcze kilka w zanadrzu ;)
UsuńCiekawe połączenie tuńczyka z jajami ;-) W wolnej chwili zapraszam do swojego kulinarnego świata ;-) https://bitasmietanka.blogspot.com
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością do Ciebie zajrzę :)
Usuń