Składniki, których będziemy potrzebować:
- świeży zielony groszek 300 g
- masło klarowane 1 łyżka
- młoda cebulka 1/2 sztuki
- świeża mięta 2- 3 gałązki
- sól
dodatkowo:
- ziarna czerwonego pieprzu do dekoracji
Sposób wykonania:
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, szklimy na maśle. Do zeszklonej cebulki dodajemy groszek. Całość zalewamy wodą (250 ml) i doprowadzamy do wrzenia.
Warzywa gotujemy 20 minut, dodajemy miętę*.
* Możemy dodać same listki lub całe gałązki, które przed blendowaniem zupy należy usunąć.
Groszek z miętą gotujemy jeszcze 10 minut, następnie wyjmujemy gałązki mięty, jeśli dodaliśmy je w całości.
Jeżeli wrzuciliśmy do zupy tylko listki mięty, nie robimy nic. Zupę odstawiamy do lekkiego przestudzenia, blendujemy i doprawiamy do smaku solą.
Tak przygotowany chłodnik wstawiamy na godzinę do lodówki, następnie podajemy udekorowany czerwonym pieprzem.
Uwaga: Z podanych składników uzyskujemy dwie małe porcje chłodnika.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.