czwartek, 28 czerwca 2018

Chłodnik z zielonego groszku i mięty

Szczerze... chłodniki przygotowuję rzadko, nawet bardzo rzadko i to bynajmniej nie dlatego, że ich nie lubię. To chyba kwestia przyzwyczajeń i nawyków wyniesionych z domu rodzinnego. Moja mamunia nie robiła chłodników. Pierwsze takie "cudo" stworzyłam samodzielnie, gdy byłam w szkole średniej... pamiętam do dzisiaj, chłodnik ogórkowy. Czy był smaczny? Tak. Mimo to później długo do niego nie wracałam. Innych też nie próbowałam. Dzisiaj na nowo podchodzę do tematu chłodników ;) i proponuję Wam chłodnik z zielonego groszku z dodatkiem mięty i czerwonego pieprzu. Co Wy na to?
 
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • świeży zielony groszek 300 g
  • masło klarowane 1 łyżka
  • młoda cebulka 1/2 sztuki
  • świeża mięta 2- 3 gałązki
  • sól
dodatkowo:
  • ziarna czerwonego pieprzu do dekoracji



Sposób wykonania:
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, szklimy na maśle. Do zeszklonej cebulki dodajemy groszek. Całość zalewamy wodą (250 ml) i doprowadzamy do wrzenia.
Warzywa gotujemy 20 minut, dodajemy miętę*.


* Możemy dodać same listki lub całe gałązki, które przed blendowaniem zupy należy usunąć.

Groszek z miętą gotujemy jeszcze 10 minut, następnie wyjmujemy gałązki mięty, jeśli dodaliśmy je w całości.
Jeżeli wrzuciliśmy do zupy tylko listki mięty, nie robimy nic. Zupę odstawiamy do lekkiego przestudzenia, blendujemy i doprawiamy do smaku solą.
Tak przygotowany chłodnik wstawiamy na godzinę do lodówki, następnie podajemy udekorowany czerwonym pieprzem.


Uwaga: Z podanych składników uzyskujemy dwie małe porcje chłodnika.


Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.