Pyszne kotleciki kapuściane z pieczarkami. Smakują wspaniale podane z sosem czosnkowym, dlatego polecam Wam gorąco ten przepis.
Inspiracją przy tworzeniu tego dania był przepis zamieszczony na blogu Kuchnia u Krysi.
Inspiracją przy tworzeniu tego dania był przepis zamieszczony na blogu Kuchnia u Krysi.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- kapusta młoda (mała) 1/2 sztuki
- cebula 1/2 sztuki
- pieczarki 5 sztuk
- jajka 2 sztuki
- bułka tarta 4 łyżki
- posiekany świeży koperek 1 łyżka
- smalec 1 łyżka
- sól
- pieprz czarny mielony
- suszone ziarna papryczki chili 1/2 łyżeczki
dodatkowo:
- bułka tarta do panierowania 1 szklanka
- smalec do smażenia kotletów 2 łyżki
sos czosnkowy:
- jogurt naturalny 1 sztuka (180 g)
- czosnek świeży 1 ząbek lub czosnek suszony 1 łyżeczka
Sposób wykonania:
Kapustę drobno szatkujemy, zalewamy wodą, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, odrobinę soli. Całość doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 10 minut, odcedzamy i
odstawiamy do wystudzenia.
Kapustę drobno szatkujemy, zalewamy wodą, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, odrobinę soli. Całość doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 10 minut, odcedzamy i
odstawiamy do wystudzenia.
Pieczarki obieramy, kroimy w półplasterki, podsmażamy na smalcu (1 łyżka), doprawiamy solą i pieprzem. Podmażone pieczarki studzimy.
Zimną kapustę przekładamy do miski, dodajemy wystudzone pieczarki, wbijamy jajka, dodajemy 4 łyżki bułki tartej, drobno posiekany koperek oraz ziarna papryczki chili. Składniki mieszamy łyżką do momentu, aż powstanie zwarta masa. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Z przygotowanej masy formujemy kotleciki.
Zimną kapustę przekładamy do miski, dodajemy wystudzone pieczarki, wbijamy jajka, dodajemy 4 łyżki bułki tartej, drobno posiekany koperek oraz ziarna papryczki chili. Składniki mieszamy łyżką do momentu, aż powstanie zwarta masa. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Z przygotowanej masy formujemy kotleciki.
Gotowe kotlety obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano.
Sos: U mnie powstał błyskawicznie. Nie miałam świeżego czosnku, więc wymieszałam jogurt z czosnkiem suszonym i gotowe. Jeżeli macie świeży czosnek, należy
go obrać, przecisnąć przez praskę i wymieszać z jogurtem. Zajmuje to tylko odrobinę więcej czasu a taki sos jest dużo zdrowszy.
Usmażone kotlety podajemy z przygotowanym sosem czosnkowym.
Uwaga 1: Formując kotleciki, na przygotowanie jednego z nich, zużyłam 1 kopiatą łyżkę masy.
Uwaga 2: Z podanych składników upiekłam 7 kotletów.
Smacznego.
smakowite:)
OdpowiedzUsuńPychotka☺
OdpowiedzUsuńBeatko zjadła bym wszystkie kotleciki :)
OdpowiedzUsuń