niedziela, 15 lipca 2018

Sałatka z grzybami marynowanymi, ogórkiem małosolnym i kurczakiem

Sałatki darzę podobnym uczuciem uwielbienia jak pasty i gdy tylko mogę mieszam w misce różne składniki ;)
Co dzisiaj wymieszałam? Zobaczcie sami.
 
Składniki, których będziemy potrzebować:

  • grzybki marynowane 1 słoiczek (300 g)
  • kukurydza konserwowa 1 puszka
  • cebula (duża) 1/2 sztuki
  • ogórki małosolne 4 sztuki
  • podwójny filet z kurczaka
  • curry 1 łyżka
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • majonez 1 łyżka

Sposób wykonania:
Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek, krwinek i ewentualnych resztek tłuszczu. Mięso kroimy w kostkę, przekładamy do miski i marynujemy przez kilka godzin
w przyprawach (sól, pieprz czarny mielony, curry). Jeżeli przygotowujecie sałatkę bez pośpiechu, możecie mięso wstawić do lodówki na całą noc. Zamarynowane kawałki
kurczaka smażymy na oliwie. Pod koniec smażenia dolewamy 1/2 szklanki wody i smażymy mięso na dużym ogniu do momentu odparowania płynu.
Kurczaka odstawiamy do wystudzenia. Grzybki odcedzamy z zalewy, drobno siekamy. Ogórki i cebulę kroimy w kostkę. Tyle tylko, że ogórki możemy pokroić w grubą kostkę,
żeby były mocno wyczuwalne pod naszymi ząbkami, natomiast cebulę proponuję pokroić w drobną kosteczkę. Kukurydzę osączamy z zalewy.
Wszystkie przygotowane składniki mieszamy z majonezem, w razie potrzeby doprawiamy solą i czarnym pieprzem świeżo mielonym.


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.