Co dzisiaj wymieszałam? Zobaczcie sami.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- grzybki marynowane 1 słoiczek (300 g)
- kukurydza konserwowa 1 puszka
- cebula (duża) 1/2 sztuki
- ogórki małosolne 4 sztuki
- podwójny filet z kurczaka
- curry 1 łyżka
- sól
- pieprz czarny mielony
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- majonez 1 łyżka
Sposób wykonania:
Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek, krwinek i ewentualnych resztek tłuszczu. Mięso kroimy w kostkę, przekładamy do miski i marynujemy przez kilka godzin
w przyprawach (sól, pieprz czarny mielony, curry). Jeżeli przygotowujecie sałatkę bez pośpiechu, możecie mięso wstawić do lodówki na całą noc. Zamarynowane kawałki
kurczaka smażymy na oliwie. Pod koniec smażenia dolewamy 1/2 szklanki wody i smażymy mięso na dużym ogniu do momentu odparowania płynu.
Kurczaka odstawiamy do wystudzenia. Grzybki odcedzamy z zalewy, drobno siekamy. Ogórki i cebulę kroimy w kostkę. Tyle tylko, że ogórki możemy pokroić w grubą kostkę,
żeby były mocno wyczuwalne pod naszymi ząbkami, natomiast cebulę proponuję pokroić w drobną kosteczkę. Kukurydzę osączamy z zalewy.
Wszystkie przygotowane składniki mieszamy z majonezem, w razie potrzeby doprawiamy solą i czarnym pieprzem świeżo mielonym.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.