Przepis wypatrzony na portalu Smaker.pl u użytkowniczki Basiliana.
Składniki, których będziemy potrzebować:
kluseczki:
- serek homogenizowany o smaku waniliowym 300 g
- mąka pszenna 20 łyżek (płaskich)
- jajka 2 sztuki
- szczypta soli
dodatkowo:
- masło klarowane 1 łyżka (kopiata)
- bułka tarta 4 łyżki (płaskie)
- cukier 1 łyżeczka na porcję kluseczków
- sól 1/2 łyżeczki na 1.5 litry wody
Sposób wykonania:
W garnku mieszamy serek homogenizowany z jajkami i szczyptą soli. Do mieszania użyłam trzepaczki rózgowej.
Do jednolitej, płynnej masy stopniowo dodajemy makę. Całość nadal mieszamy trzepaczka rózgową.
Pod koniec, gdy ciasto jest już dość gęste, możemy go chwilkę przemieszać za pomocą zwykłej łyżki.
W ten sposób uratujemy trzepaczkę przed pęknięciem.
Mamy już ciasto, którego przygotowanie nie zajęło nam więcej niż 10 minut.
Teraz do dużego garnka wlewamy 1.5 litra wody, dodajemy 1/2 łyżeczki soli. Na gotujacą wodę wrzucamy kluseczki, nabierając małą porcję ciasta na łyżkę i zsuwając ją do
wody za pomocą drugiej łyżki.
Kluseczki gotujemy 3- 4 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.
Ugotowane podajemy polane zrumienioną na maśle bułką tartą i posypane cukrem.
Smacznego.
świetne te kluseczki!!! lubię taki
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńO,takich jeszcze nie robiłam ☺
OdpowiedzUsuńNatalko polecam, są bardzo smaczne :)
Usuń