Wydał mi się na tyle interesujący, że szybko postanowiłam przygotować bób właśnie w ten sposób. Okazało się, że tak podany bób smakuje wybornie. Zaryzykuję stwierdzenie, że jest lepszy od tradycyjnie przygotowywanego bobu z bułką tartą. Spróbujcie, zakochacie się w tym smaku.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- bób 500 g
- świeży lub mrożony koperek drobno posiekany 1 łyżka
- sok z cytryny 1- 2 łyżki
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- sól
- pieprz czarny mielony
- czosnek 2 ząbki
- cukier 1 łyżeczka
Sposób wykonania:
W pierwszej kolejności gotujemy bób. O tym jak to zrobić piszę w tym przepisie.
Następnie przygotowujemy sos vinegrette z koperkiem. W garnuszku mieszamy oliwę, sok cytrynowy oraz cukier. W momencie, gdy składniki się połączą dodajemy
odrobinę soli i pieprzu, posiekany koperek oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy do momentu uzyskania jednolitego, dość gęstego sosu.
Przygotowanym sosem zalewamy bób. Całość delikatnie mieszamy.
Smacznego.
Mniam,musi być pyszny☺
OdpowiedzUsuńPyszny bobik 😊
OdpowiedzUsuń