poniedziałek, 13 sierpnia 2018

Bób w koperkowym sosie vinegrette

Przepis wypatrzyłam na blogu O pietruszka.
Wydał mi się na tyle interesujący, że szybko postanowiłam przygotować bób właśnie w ten sposób. Okazało się, że tak podany bób smakuje wybornie. Zaryzykuję stwierdzenie, że jest lepszy od tradycyjnie przygotowywanego bobu z bułką tartą. Spróbujcie, zakochacie się w tym smaku.
 

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • bób 500 g 
  • świeży lub mrożony koperek drobno posiekany 1 łyżka 
  • sok z cytryny 1- 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • sól
  • pieprz czarny mielony 
  • czosnek 2 ząbki
  • cukier 1 łyżeczka

Sposób wykonania:
W pierwszej kolejności gotujemy bób. O tym jak to zrobić piszę w tym przepisie.

Następnie przygotowujemy sos vinegrette z koperkiem. W garnuszku mieszamy oliwę, sok cytrynowy oraz cukier. W momencie, gdy składniki się połączą dodajemy
odrobinę soli i pieprzu, posiekany koperek oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy do momentu uzyskania jednolitego, dość gęstego sosu.
Przygotowanym sosem zalewamy bób. Całość delikatnie mieszamy.


Smacznego.

2 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.