poniedziałek, 20 sierpnia 2018

Surówka z kapusty do hamburgerów

U mnie powstała jako dodatek do hamburgerów, ale z powodzeniem sprawdzi się jako prosta i smaczna surówka do obiadu.
 
 Składniki, których będziemy potrzebować:
  • kapusta biała 350 g
  • marchew 1 sztuka (duża)
  • ogórki kiszone 2 sztuki (duże)
  • oliwa z oliwek 1- 2 łyżki
  • cukier 1 łyżka
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Sposób wykonania:
Kapustę drobno szatkujemy, zalewamy gorącą wodą. Można powiedzieć, że jest to pewna forma blanszowania, po mojemu :)
Czekamy, aż woda trochę przestygnie, wówczas odciskamy kapustę.
W ten sposób przygotowana kapusta jest nadal chrupiąca i surowa, ale jednocześnie nieco miększa i łatwiej przyswajalna przez żołądek niż ta, która wodą nie została potraktowana.
Oczywiście można ten etap z wodą pominąć i zwyczajnie dodać resztę składników do poszatkowanej, całkiem surowej kapusty. W zależności, co kto lubi i co może jeść.


Tyle o kapuście, czas na przygotowanie pozostałych warzyw.


Marchew i ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Rozdrobnione warzywa łączymy ze sobą, dodajemy oliwę oraz pozostałe przyprawy. Wszystkie składniki dobrze mieszamy. Przygotowaną surówkę wkładamy na godzinę
do lodówki, aby smaki w niej zawarte dobrze się przeniknęły.


Smacznego.

2 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.