sobota, 28 marca 2020

Ciasto bananowe ze śliwką suszoną i gorzką czekoladą

Wspaniałe, aromatyczne ciasto z bananami, suszonymi śliwkami i gorzka czekoladą. W sam raz na niedzielne popołudnie spędzone w gronie najbliższych. Sprawdzi się także na świątecznym stole, tak jak u mnie. Przepis zaczerpnięty ze Smaker.pl
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • margaryna 250 g
  • masło 200 g
  • cukier 350 g
  • jajka 8 sztuk
  • cukier waniliowy 2 opakowania
  • mąki pszenna 400 g
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • soda oczyszczona 2 łyżeczki
  • czekolada gorzka 100 g
  • banany 5 sztuk
  • śliwki suszone (bez pestek) 100 g

dodatkowo:

  • margaryna 1 łyżka (do wysmarowania blaszki na ciasto)
  • bułka tarta 2 łyżki (do wysypania blaszki na ciasto)
  • polewa czekoladowa, na którą przepis znajdziecie tutaj
  • kolorowe cukiereczki do dekoracji


Sposób wykonania:
Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek. Banany kroimy w półplasterki, czekoladę ścieramy na tarce o średnich oczkach a śliwki dzielimy na połówki.
Używając miksera ucieramy masło z margaryną na puszystą masę, następnie dodajemy żółtka i nadal ucieramy. Gdy masa zjaśnieje, wsypujemy cukier wymieszany z cukrem 
waniliowym. Całość miksujemy przez około 5 minut. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Ciasto miksujemy na wolnych obrotach do
momentu połączenia składników. Dodajemy ubitą pianę z białek, wszystko delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Na końcu ciasto łączymy z rozdrobnionymi bananami, gorzką czekoladą i suszonymi śliwkami.
Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy keksówki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.
Gotowe ciasto wyjmujemy z blaszki po około 30 minutach od upieczenia i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie dekorujemy według uznania. U mnie była to polewa czekoladowa i kolorowe cukiereczki.

Smacznego.




























2 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.