Składniki, których będziemy potrzebować:
- margaryna 250 g
- masło 200 g
- cukier 350 g
- jajka 8 sztuk
- cukier waniliowy 2 opakowania
- mąki pszenna 400 g
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- soda oczyszczona 2 łyżeczki
- czekolada gorzka 100 g
- banany 5 sztuk
- śliwki suszone (bez pestek) 100 g
dodatkowo:
- margaryna 1 łyżka (do wysmarowania blaszki na ciasto)
- bułka tarta 2 łyżki (do wysypania blaszki na ciasto)
- polewa czekoladowa, na którą przepis znajdziecie tutaj
- kolorowe cukiereczki do dekoracji
Sposób wykonania:
Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek. Banany kroimy w półplasterki, czekoladę ścieramy na tarce o średnich oczkach a śliwki dzielimy na połówki.
Używając miksera ucieramy masło z margaryną na puszystą masę, następnie dodajemy żółtka i nadal ucieramy. Gdy masa zjaśnieje, wsypujemy cukier wymieszany z cukrem
waniliowym. Całość miksujemy przez około 5 minut. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Ciasto miksujemy na wolnych obrotach do
momentu połączenia składników. Dodajemy ubitą pianę z białek, wszystko delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Na końcu ciasto łączymy z rozdrobnionymi bananami, gorzką czekoladą i suszonymi śliwkami.
Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy keksówki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.
Gotowe ciasto wyjmujemy z blaszki po około 30 minutach od upieczenia i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie dekorujemy według uznania. U mnie była to polewa czekoladowa i kolorowe cukiereczki.
Smacznego.
Efektownie wyglądające ciasto.
OdpowiedzUsuńI bardzo smaczne, polecam :)
Usuń