Wszystko doprawione grubo mielonym czerwonym pieprzem.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- łosoś smażony z pieprzem cytrynowym 220 g
- ser biały tłusty 250 g
- jajka na twardo 2 sztuki
- ogórki konserwowe 2 sztuki
- jogurt naturalny gęsty (Krasnystaw) 2 łyżki
- sól
- pieprz czerwony 1/2 łyżeczki
dodatkowo:
- ziarna słonecznika 2 łyżki (do dekoracji)
Sposób wykonania:
Do miski przekładamy ser biały, jogurt naturalny i wystudzonego, drobno pokrojonego łososia.
Dodajemy jajka utarte na tarce o drobnych oczkach, ogórki starte na tarce o grubych oczkach, odrobinę soli i mielony pieprz.
Przygotowane składniki mieszamy do momentu powstania jednolitej pasty.
Gotową pastę posypujemy ziarnami słonecznika, najlepiej prażonymi.
Jak uprażyć słonecznik? Na suchą patelnię wrzucamy słonecznik i podgrzewamy do momentu zrumienienia. w trakcie prażenia co jakiś czas potrząsamy patelnią i obserwujemy czy słonecznik się rumieni. Najlepiej wyłączyć
palnik, gdy zauważymy, że połowa słonecznika jest już zrumieniona. Wówczas mamy pewność, że słonecznik nam się nie spali.
Chodzi o to, że nagrzana patelnia jeszcze dość długo utrzymuje ciepło i proces smażenia postępuje nawet po wyłączeniu palnika. Tak więc cały słonecznik
zdąży się zrumienić, ale na pewno się nie spali jeśli wyłączymy palnik nieco wcześniej niż wówczas gdy wszystkie ziarna są już zrumienione.
Jak usmażyć łososia? Ja tym razem smażyłam na klarowanym maśle, łososia posypałam jedynie pieprzem cytrynowym. Przyznam, że właśnie w tej wersji
lubię go najbardziej.
Możecie również skorzystać z tego przepisu klik, klik.
Smacznego.
Yum! musze kiedys to wyprobowac :)
OdpowiedzUsuńPolecam, pasta jest pyszna :)
Usuń