Dla mnie to bardziej taki deser kawowy, więc bardzo mi smakowała, bo akurat desery i ciasta kawowe zajadam zawsze z przyjemnością.
Kawa ładnie się prezentuje na stole, jest prosta do zrobienia, do jej przygotowania potrzebne są tylko trzy składniki, nie licząc mleka.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- kawa rozpuszczalna 3 łyżki
- cukier 3 łyżki
- gorąca woda (przegotowana)
- mleko 500 ml
Sposób przygotowania:
Z racji tego, że nie znoszę surowego, zimnego mleka prosto z lodówki u mnie przygotowanie kawy jest podzielone na dwa etapy.
Etap pierwszy to gotowanie mleka:
Mleko wlewamy do garnka z podwójnym dnem, który jest przeznaczony do gotowania mleka. Doprowadzamy je do wrzenia, gotujemy 2 minutki i odstawiamy
do całkowitego wystudzenia. Gdy mleko jest zimne możemy przejść do drugiego etapu przygotowywania dalgona coffee.
Do miseczki wsypujemy cukier i kawę rozpuszczalną, wlewamy gorącą wodę. Całość ubijamy blenderem z trzepaczką rózgową przez 5 minut. Po tym czasie
powinna powstać gęsta kawowa pianka.
Czas na podanie deseru.
Do dwóch wysokich szklanek wlewamy mleko, mniej więcej do 3/4 wysokości, na wierzch delikatnie wykładamy kawową piankę.
Deser podajemy od razu.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.