czwartek, 30 kwietnia 2020

Ziemniaki pieczone z bułką tartą

Moje najnowsze odkrycie. Ziemniaki obtoczone w bułce tartej które, w połączeniu z sosem czosnkowym czy kwaśnym mlekiem, mogą stanowić samodzielne danie. Doskonale sprawdzą się również jako dodatek do mięsa. Ja akurat podałam je ostatnio z czerwonym barszczem i tą wersje także gorąco polecam.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • ziemniaki 6 sztuk
  • oliwa z oliwek 4 łyżki
  • suszony czosnek niedźwiedzi 1 łyżka
  • bułka tarta 2 łyżki
  • sól 

Sposób wykonania:
Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki. Tak przygotowane ziemniaki wkładamy do miski, dodajemy czosnek niedźwiedzi, oliwę z oliwek, bułkę
tartą i sól do smaku. Całość mieszamy do momentu, aż ziemniaki równomiernie pokryją się przyprawami wymieszanymi z bułką tartą.
Przygotowujemy blaszkę do pieczenia, najlepiej tą z wyposażenia piekarnika, wykładamy ją folią aluminiową lub papierem do pieczenia. 
Ziemniaki układamy na blaszce, pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 30 minut.

Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.