sobota, 9 maja 2020

Beza z gruszkami i słonym sosem karmelowym

Czasami zostają białka i wtedy moim zdaniem najlepiej wykorzystać je do przygotowania bezy. 
Możemy ją podać ze świeżymi owocami, kremem na bazie serka mascarpone czy sosem karmelowym. Dzisiaj zdecydowałam się na bezę właśnie z sosem karmelowym z odrobiną soli. Do pełni szczęścia brakowało mi już tylko owoców, tak dla zrównoważenia smaków słodko-słodkich. Gruszki w syropie sprawdziły się doskonale. 
Składniki, których będziemy potrzebować:
beza:

  • biała 6 sztuk
  • cukier 12 łyżek
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka

sos karmelowy słony:

  • cukier 250 g
  • masło 82% 100 g
  • śmietanka kremówka 30% 150 ml
  • sól do smaku

dodatkowo: 

  • gruszki w syropie 1 puszka (820 g)


Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania bezy:
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i nadal ubijamy do momentu uzyskania gładkiej, kremowej i błyszczącej piany. 
Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
Pianę z białek delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, do czasu aż piana wchłonie ładnie mąkę i znowu stanie się gładka o stabilnej, jednolitej strukturze.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Pianę przekładamy na papier i formujemy
kształt koła*. 
Bezę pieczemy, a właściwie suszymy w piekarniku nagrzanym do temperatury 130 stopni przez około 2 godziny. Następnie lekko uchylamy drzwiczki piekarnika
i pozostawiamy bezę do wystudzenia.

Można sobie wcześniej narysować na papierze okrąg dowolnej wielkości, wykorzystując do tego pokrywkę lub garnek. Ja tego nie robię, lubię kiedy beza ma taki nieco niedbały kształt koła.
W czasie suszenia bezy przygotowujemy sos karmelowy z odrobiną soli. Jak to zrobić dowiecie się tutaj klik, klik.

Kiedy beza jest już lekko przestudzona osączamy z syropu. Wcześniej nie trzeba ich przygotowywać, ponieważ gdy zbyt długo poleżą na sicie staną się suche z wierzchu i będą wyglądać nieestetycznie. Gruszki w puszce są już podzielone na połówki, więc po osączeniu możemy je w takiej formie zostawić lub połówki podzielić na połówki. ;)

Jeżeli beza jest już zimna układamy na niej owoce, a następnie całe ciasto polewamy słonym sosem karmelowym.

Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.