Składniki, których będziemy potrzebować:
- jajka 4 sztuki
- szczypiorek posiekany 2 łyżki
- masło 2 łyżki
- sól
- pieprz czarny mielony
dodatkowo:
- bułka tarta
- masło do smażenia
Sposób wykonania:
Jajka gotujemy na twardo. Wkładamy do zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 8- 10 minut. Dłuższy czas gotowania może skutkować nieprzyjemnym zapachem jajka i zielonkawą otoczką wokół żółtka. Ugotowane jajka zalewamy zimną wodą, studzimy. Następnie każde jajo w skorupce kroimy wzdłuż na połowę. Najlepiej zrobić to zdecydowanym ruchem i użyć do tego noża z piłką. Ze skorupek wyjmujemy i żółtko i białko, starając się nie uszkodzić skorupek.
Białka i żółtka rozgniatamy widelcem, mieszamy z posiekanym szczypiorkiem, roztopionym masłem (2 łyżki), odrobiną soli i pieprzu. Farszem delikatnie wypełniamy
skorupki jajek. Panierujemy w bułce tartej tylko od strony farszu. Smażymy na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Podajemy z sałatką z pomidorów i cebuli.
Smacznego.
Jajeczka pierwsza klasa :-)Fajny pomysł.
OdpowiedzUsuńDzięki Asiu. Pozdrawiam :)
UsuńPrzepyszne są!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSuper pomysł na niedzielne śniadanie :)
OdpowiedzUsuńO tak, w sam raz na weekendowe śniadanko :)
UsuńTroszkę pomieszane a już inaczej smakują :) i wyszło super jedzonko!!! Wyglądają pyszotnie!
OdpowiedzUsuńGorąco polecam, są naprawdę pyszne. Pozdrawiam :)
UsuńBardzo lubię takie jajka. Są przepyszne. Pozdrawiam Beatko :-)
OdpowiedzUsuńTo prawda, warto je zjeść od czasu do czasu. Pozdrawiam :)
UsuńSuper pomysł, jeszcze nie jadłam tak przygotowanych jajek :)
OdpowiedzUsuńW takim razie zachęcam do wypróbowania przepisu. Jajka są pyszne a pracy przy ich zrobieniu jest niewiele. Pozdrawiam :)
UsuńSwietne, nigdy takich nie jadlam, musze wypróbowac
OdpowiedzUsuńPolecam, są pyszne i pięknie pachną palonym masełkiem :)
Usuń