sobota, 18 lipca 2020

Jajka w skorupkach smażone na maśle

Już zapomniałam jak wspaniale smakują jajka w takim wydaniu. Mój mąż stwierdził, że jemu jeszcze nigdy jajek podanych w ten sposób nie serwowałam, więc musiałam zrobić. Był oczywiście zachwycony. Smak i zapach smażonego masła, rumienionej bułki tartej... niezapomniane. Gorąco polecam Wam ten przepis.
Składniki, których będziemy potrzebować:

  • jajka 4 sztuki
  • szczypiorek posiekany 2 łyżki
  • masło 2 łyżki
  • sól
  • pieprz czarny mielony

dodatkowo:

  • bułka tarta
  • masło do smażenia


Sposób wykonania:
Jajka gotujemy na twardo. Wkładamy do zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 8- 10 minut. Dłuższy czas gotowania może skutkować nieprzyjemnym zapachem jajka i zielonkawą otoczką wokół żółtka. Ugotowane jajka zalewamy zimną wodą, studzimy. Następnie każde jajo w skorupce kroimy wzdłuż na połowę. Najlepiej zrobić to zdecydowanym ruchem i użyć do tego noża z piłką. Ze skorupek wyjmujemy i żółtko i białko, starając się nie uszkodzić skorupek. 

Białka i żółtka rozgniatamy widelcem, mieszamy z posiekanym szczypiorkiem, roztopionym masłem (2 łyżki), odrobiną soli i pieprzu. Farszem delikatnie wypełniamy
skorupki jajek. Panierujemy w bułce tartej tylko od strony farszu. Smażymy na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Podajemy z sałatką z pomidorów i cebuli.

Smacznego.

14 komentarzy:

  1. Jajeczka pierwsza klasa :-)Fajny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł na niedzielne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Troszkę pomieszane a już inaczej smakują :) i wyszło super jedzonko!!! Wyglądają pyszotnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam, są naprawdę pyszne. Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Bardzo lubię takie jajka. Są przepyszne. Pozdrawiam Beatko :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, warto je zjeść od czasu do czasu. Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Super pomysł, jeszcze nie jadłam tak przygotowanych jajek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zachęcam do wypróbowania przepisu. Jajka są pyszne a pracy przy ich zrobieniu jest niewiele. Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Swietne, nigdy takich nie jadlam, musze wypróbowac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, są pyszne i pięknie pachną palonym masełkiem :)

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.