Składniki, których będziemy potrzebować:
- podwójna pierś z kurczaka
- brokuły 500 g
- czerwona kapusta 250 g
- zielony groszek (mrożony) 250 g
- ocet spirytusowy 1 łyżka
- jajka 2 sztuki
- ogórki konserwowe 3- 4 sztuki
- sól
- pieprz czarny mielony
- curry w proszku 1 łyżeczka (płaska)
- czosnek granulowany 1/2 łyżeczki
- oliwa z oliwek 3 łyżki
sos:
- majonez 3 łyżki
- jogurt naturalny 7 łyżek
- szczypiorek 1 pęczek
Sposób wykonania:
Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy z niepotrzebnych błon, kroimy w drobną kostkę. Przygotowane mięso przekładamy do miski, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy curry, czosnek granulowany. Mięso mieszamy z przyprawami. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, kawałki kurczaka smażymy do zrumienienia (około 10 minut). Odstawiamy do wystudzenia.
Brokuły wrzucamy do garnka z gotującą, lekko osoloną wodą, gotujemy al dente. U mnie trwało to 8 minut. Brokuły wyjmujemy na durszlak, studzimy.
Czerwoną kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą. Dodajemy odrobinę soli, gotujemy 15 minut od momentu wrzenia. Ugotowaną kapustę odcedzamy, studzimy. Zimną kapustę mieszamy z octem, dzięki czemu będzie miała ładny fioletowy kolor. Groszek zielony wrzucamy na wrzątek, może to być woda spod brokułów, gotujemy 3 minuty i odcedzamy. Przelewamy zimną wodą, aby groszek zachował swój piękny, zielony kolor.
Ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę.
W czasie gdy jajka się gotują przygotowujemy sos. Mieszamy jogurt z majonezem, dodajemy drobno posiekany szczypiorek. W późniejszym czasie również ugotowane, wystudzone i obrane jajka, starte na tarce o grubych oczkach.
Przygotowane składniki układamy warstwami w szklanej misie lub słoiczkach, polewamy sosem.
Układałam w następującej kolejności:
brokuły, smażone mięso kurczaka, czerwona kapusta, zielony groszek, smażone mięso kurczaka, ogórki konserwowe, czerwona kapusta, zielony groszek i sos.
Oczywiście możecie te składniki ułożyć tak jak lubicie.
Uwaga: Jeśli chcecie, aby sałatka była jeszcze bardziej kolorowa możecie do niej dodać kukurydzę konserwową.
Smacznego.
Śmiało można powiedzieć, że sałatka na wynos. 😊
OdpowiedzUsuńW sumie tak :D
Usuńbardzo apetyczne warstwy!
OdpowiedzUsuńPotwierdzam ;)
UsuńSame pyszne składniki. Pycha :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam sałateczkę :)
UsuńDzień dobry Beato dzięki za odwiedzenie mojego bloga, skorzystanie z tego i zacząłem śledzić Twojego bloga. Jestem zwolennikiem 25. Gratuluję pracy. Chciałbym mieć zaszczyt śledzenia mnie również na moim blogu.
OdpowiedzUsuńDziękuję Luiz. Z przyjemnością będę obserwowała Twój blog i poznawała bliżej Brazylię :)
UsuńSão receitas são maravilhosas e deu muita vontade de provar um pouquinho de cada uma.
OdpowiedzUsuńMuito obrigado :)
UsuńSuper pomysł na sałatkę :)
OdpowiedzUsuńTo taka przenośna wersja ;)
UsuńKolorki super! Sałatka bardzo pomysłowa i ciekawie podana!
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńTo coś dla mnie, przemawiają do mnie te kolorki :-)
OdpowiedzUsuńJest faktycznie kolorowa, ale przede wszystkim smaczna i dość sycąca wbrew pozorom :)
Usuń