Jedno jest pewne warto skorzystać z przepisu. Pesto jest pyszne i bardzo aromatyczne. Ja uwielbiam go nakładać na kanapki :)
Składniki, których będziemy potrzebować:
- liście świeżej bazylii z jednej doniczki
- orzeszki ziemne solone 2 łyżki
- jogurt naturalny 5 łyżek
- oliwa z oliwek 3 łyżki
- czosnek 1 ząbek
- parmezan tarty 50 g
- pumpernikiel (ciemny chleb razowy) 1 kromka
Sposób wykonania:
Orzeszki lekko rozbijamy w moździerzu, jeśli boimy się, że noże blendera nie wytrzymają. Pumpernikiel łamiemy na małe kawałki, czosnek obieramy i kroimy w plasterki.
Liście bazylii myjemy, osuszamy i przekładamy do kielicha blendera. Dodajemy pozostałe składniki. Całość blendujemy na jednolity sos.
Liście bazylii myjemy, osuszamy i przekładamy do kielicha blendera. Dodajemy pozostałe składniki. Całość blendujemy na jednolity sos.
Nigdy nie robiłam, muszę w końcu spróbować :) Brzmi pysznie :)
OdpowiedzUsuńIzunia to taka moja wersja z pumperniklem. Pesto jest wtedy gęściejsze i można go nawet stosować jako smarowidło na kanapki. Polecam :)
UsuńŚwietna pasta, szczególnie na dni kiedy nie mamy czasu na gotowanie :D
OdpowiedzUsuńZgadza się. Wystarczy, że ugotujemy makaron i obiad gotowy. :)
UsuńSuper, uwielbiam domowe pesto do makaronu :)
OdpowiedzUsuńJa chętnie zjadam na śniadanie, do makaronu lub do placków ziemniaczanych.
UsuńKoniecznie będę musiała zrobić, bardzo jestem ciekawa smaku, z orzeszkami musi być super :-)
OdpowiedzUsuńNajlepiej lubię pesto z orzeszkami pinii, ale tych akurat wtedy nie miałam więc dodałam orzeszki ziemne, które czasami lubię sobie pochrupać ;) Tak powstała kolejna fajna i smaczna wersja pesto :)
UsuńSuper sprawa takie domowe pesto do makaronów czy pizzy.
OdpowiedzUsuńWypróbuję przepis. Dzięki:)
Pozdrawiam!
Polecam, domowe najlepsze. Pozdrawiam. :)
Usuń