U mnie często zostaje mięso z rosołu i trzeba go jakoś zagospodarować. Przyznam, że najczęściej robię z niego pasztet albo nadziewany mięsem warkocz z ciasta francuskiego. Dzisiaj podrzucam Wam przepis na pasztet, myślę że chętnie skorzystacie, w końcu zbliża się Boże Narodzenie i domowego pasztetu nie może zabraknąć na świątecznym stole.
Składniki, których będziemy potrzebować:
mięso z rosołu:
- nogi z kurczaka 2 sztuki (400 g)
- mięso wołowe (szponder) 1 kg
pozostałe składniki:
- marchew gotowana (najlepiej z rosołu) 1 sztuka
- rosół wołowo- drobiowy 50- 80 ml
- jajka 3 sztuki
- kasza manna 4 łyżki
- cebula 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- orzechy włoskie (drobno posiekane) 100 g
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
dodatkowo:
- pomidorki koktajlowe 4- 5 sztuk
- ser Halloumi 4 plasterki
- oliwa z oliwek 1- 2 łyżki
- bułka tarta 2 łyżki
- folia aluminiowa
Sposób wykonania:
Mięso z rosołu studzimy, oddzielamy od kości. Po tym zabiegu zostaje nam 1 kg mięsa, które mielimy wraz ugotowaną marchewką. Dodajemy jajka, kaszę mannę, posiekane orzechy włoskie.
Całość wyrabiamy na gładką masę i odstawiamy do lodówki. W tym czasie obieramy czosnek i cebulę. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę a cebulę w piórka. Rozdrobnione warzywa podsmażamy na oliwie z oliwek. Przestudzone łączymy z masą mięsną. Na samym końcu do miski powoli wlewamy rosół. Masę wyrabiamy delikatnie dłonią, aby była jednolita, doprawiamy solą i pieprzem.
Dwie foremki (keksówki) o wymiarach 27,5 cm x 8,5 cm natłuszczamy oliwą, oprószamy bułką tartą. Do każdej formy wkładamy połowę przygotowanej masy mięsnej i rozprowadzamy równomiernie na całej szerokości blaszki. Tak przygotowany pasztet smarujemy odrobiną oliwy. Wierzch jednego dekorujemy połówkami pomidorków koktajlowych a drugiego plastrami sera Halloumi. Przed włożeniem do piekarnika obie blaszki nakrywamy folią aluminiową.
Pasztet pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut, następnie zdejmujemy folię aluminiową i dopiekamy pasztet przez 20 minut.
Smacznego.
Cudowny pasztecik kochana :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Marzenko 😘
UsuńSmakowity pasztet, a taki domowy najlepszy :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak. Pozdrawiam 😘
UsuńŚwietny pasztet.
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
UsuńPodoba mi się dodatek w postaci orzechów
OdpowiedzUsuńLubię dodawać orzechy niemal do wszystkiego, w pasztetach sprawdzają się doskonale. 😊
Usuń