piątek, 11 grudnia 2020

Pasztet domowy wołowo- drobiowy z orzechami

U mnie często zostaje mięso z rosołu i trzeba go jakoś zagospodarować. Przyznam, że najczęściej robię z niego pasztet albo nadziewany mięsem warkocz z ciasta francuskiego. Dzisiaj podrzucam Wam przepis na pasztet, myślę że chętnie skorzystacie, w końcu zbliża się Boże Narodzenie i domowego pasztetu nie może zabraknąć na świątecznym stole.



Składniki, których będziemy potrzebować:

mięso z rosołu:

  • nogi z kurczaka 2 sztuki (400 g)
  • mięso wołowe (szponder) 1 kg

pozostałe składniki:

  • marchew gotowana (najlepiej z rosołu) 1 sztuka
  • rosół wołowo- drobiowy 50- 80 ml
  • jajka 3 sztuki
  • kasza manna 4 łyżki
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • orzechy włoskie (drobno posiekane) 100 g
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony

dodatkowo: 

  • pomidorki koktajlowe 4- 5 sztuk
  • ser Halloumi 4 plasterki
  • oliwa z oliwek 1- 2 łyżki
  • bułka tarta 2 łyżki
  • folia aluminiowa



Sposób wykonania:

Mięso z rosołu studzimy, oddzielamy od kości. Po tym zabiegu zostaje nam 1 kg mięsa, które mielimy wraz ugotowaną marchewką. Dodajemy jajka, kaszę mannę, posiekane orzechy włoskie. 

Całość wyrabiamy na gładką masę i odstawiamy do lodówki. W tym czasie obieramy czosnek i cebulę. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę a cebulę w piórka. Rozdrobnione warzywa podsmażamy na oliwie z oliwek. Przestudzone łączymy z masą mięsną. Na samym końcu do miski powoli wlewamy rosół. Masę wyrabiamy delikatnie dłonią, aby była jednolita, doprawiamy solą i pieprzem. 



Dwie foremki (keksówki) o wymiarach 27,5 cm x 8,5 cm natłuszczamy oliwą, oprószamy bułką tartą. Do każdej formy wkładamy połowę przygotowanej masy mięsnej i rozprowadzamy równomiernie na całej szerokości blaszki. Tak przygotowany pasztet smarujemy odrobiną oliwy. Wierzch jednego dekorujemy połówkami pomidorków koktajlowych a drugiego plastrami sera Halloumi. Przed włożeniem do piekarnika obie blaszki nakrywamy folią aluminiową. 

Pasztet pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut, następnie zdejmujemy folię aluminiową i dopiekamy pasztet przez 20 minut.  



Smacznego.




8 komentarzy:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.