wtorek, 28 grudnia 2021

Sernik świąteczny z polewą kajmakową

Święta bez sernika? U mnie w rodzinie to nie przejdzie. W tym roku upiekłam pyszny i słodki sernik z rodzynkami. Wierzch ciasta pokrywa polewa kajmakowa przygotowana z mleka zagęszczonego.


Składniki, których będziemy potrzebować:

spód:
  • herbatniki maślne 100 g
  • masło 125 g
masa serowa:
  • ser biały tłusty 700 g
  • jajka 4 sztuki
  • masło 125 g
  • mąka ziemniaczana 50 g
  • cukier 400 g
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • rodzynki 100 g
polewa:
  • mleko zagęszczone słodzone gostyńskie 8% 1 puszka (530g)


Sposób wykonania:
W pierwszej kolejności przygotowujemy polewę kajmakową. Mleko z puszki przelewamy do garnka z podwójnym dnem, takiego specjalnego, przeznaczonego do gotowania mleka.
Na wolnym ogniu gotujemy mleko przez około 3 godziny, co jakiś czas mieszając. 
I  już... polewa gotowa, trzeba ją tylko odstawić do wystudzenia.
Jak łatwo zauważyć, w trakcie gotowania polewy mamy dużo czasu, aby przygotować sernik.
Do dzieła 😊



Spód ciasta: Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy pokruszone herbatniki, mieszamy do połączenia składników. Gotową masę wykładamy na dno tortownicy*, rozsmarowujemy równomiernie.

* Użyłam tortownicy o średnicy 24 cm.




Masa serowa: Ser mielimy, dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, rodzynki. Masło roztapiamy w garnuszku, studzimy, wlewamy do masy serowej. Wszystkie składniki mieszamy tak, aby serek miał jednolitą konsystencję. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę i jako ostatnie dodajemy do masy serowej. Całość delikatnie mieszamy drewniana łyżką.
Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód, rozprowadzamy równomiernie. 


Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, pieczemy 70 minut. Po 40 minutach możemy obniżyć temperaturę pieczenia do 170 stopni. 


Sernik po upieczeniu zostawiamy w piekarniku, studzimy przy uchylonych drzwiczkach.



Wystudzone ciasto pokrywamy polewą kajmakową, dekorujemy według uznania.




Smacznego.











20 komentarzy:

  1. The cake looks so tempting and tasty!

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Co tu dużo mówić uwielbiam sernik, jest najlepszy 😉

      Usuń
  3. Cudowny serniczek <3
    Niebo dla oka i podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Święta bez sernika?niemożliwe:)
    Od zawsze było to podstawowe ciasto świąteczne.
    Szczęśliwego, pomyślnego Nowego Roku. Dużo zdrowia!🥂🍾

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas tak jak wspominałam sernik musi być na stole obowiązkowo... no i makowiec w sumie też. Reszta to już dowolnie 😉 Wzajemnie wszystkiego dobrego w Nowym Roku. Pozdrawiam serdecznie. 🎉😘

      Usuń
    2. Wygląda jak sernik mojej Mamy, tylko że Rodzicielka robiła z lukrem :-) Noworoczne buziaki!

      Usuń
    3. U nas sernik rzadko jest lukrowany, na ogół polewamy czekoladą. Tym razem chcąc odmiany dałam kajmak, że niby tak bardziej świątecznie ;) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku 😘

      Usuń
  5. Serniki uwielbiamy pod każdą postacią :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowny serniczek, proba komentarza, bo cos mi nie wychodza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami Internet nie chce współpracować. :) Sernik polecam, pyszny i słodki.

      Usuń
  7. W tym roku nie było u nas sernika bo obraziłam się na ser, ale na Twój wprosiłabym się. Pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiedziałam, że można tak się na ser obrazić. :D Co on Ci zrobił? Chyba to musiała być poważna sprawa. 😊😉 Pozdrawiam cieplutko, wszystkiego dobrego w Nowym Roku. 😘

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.