niedziela, 9 listopada 2014

Barszcz ukraiński

Zupa to u mnie w domu bardzo ważny element obiadu, zwłaszcza o tej porze roku. Jak to zawsze mówi moja mama: "Nie ma jak talerz gorącej zupy." W niej są witaminki, no i zagrzać się można. 
Dzisiaj proponuję więc jedną z naszych domowych zupek. Czyż mogło być inaczej? :) Oryginalny przepis, nieco przeze mnie zmieniony . Polecam :)



Składniki, których będziemy potrzebować:
  • buraki ćwikłowe 3 szt
  • marchew 3 szt, pietruszka 3 szt, por 1/4 szt
  • kapusta włoska 200 g
  • ugotowana fasola "Jaś" 150 g
  • pomidory w puszce 3 łyżki
  • cebula 2 szt
  • śmietana 18% 2 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
  • sól
  • pieprz
  • liście laurowe (3)
  • ziele angielskie (4)
  • ocet 1- 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 2- 3 łyżki
  • bulion wołowy 1 szklanka

Sposób wykonania:
Buraki obrać, pokroić na kawałki, dodać marchew i pietruszkę. Warzywa zalać wodą, wrzucić przyprawy (ziele angielskie, liście laurowe).
Wszystko razem zagotować. Po zagotowaniu posolić, przyprawić pieprzem, gotować do miękkości buraków (około 50 minut). Na 10 minut przed końcem gotowania dodać obrany czosnek, kawałek pora i połowę poszatkowanej kapusty włoskiej. Resztę kapusty podsmażyć na oliwie z oliwek, podlać odrobiną wody i udusić pod przykryciem.
Cebulę pokroić w piórka, również podsmażyć na oliwie z oliwek.
Z wywaru buraczanego wyciągnąć warzywa. Połowę buraków, marchew i pietruszkę pokroić w kostkę. Pora pokroić w krążki. Pokrojone warzywa wrzucić ponownie do wywaru. Dodać bulion wołowy, pomidory z puszki, ocet, ugotowaną fasolę, podsmażoną cebulę.
Barszcz ponownie zagotować, zabielić śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podczas serwowania barszczu na każdy talerz dokładać łyżkę duszonej kapusty.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.