wtorek, 11 listopada 2014

Mięso drobiowe zawijane w szynce

Kruche, delikatne i aromatyczne mięso z piersi kurczaka. Jego wspaniały smak został wzbogacony świeżym rozmarynem i intensywnym aromatem szynki szwarcwaldzkiej.




Składniki, których będziemy potrzebować:
  • pierś z kurczaka 1 kg
  • oliwa z oliwek 2-3 łyżki
  • świeży rozmaryn 1 łyżeczka
  • sól
  • słodka czerwona papryka (mielona)
  • szynka szwarcwaldzka 200 g
  • czosnek 6 ząbków
  • wino białe półwytrawne 1/4 szklanki

 

Sposób wykonania:
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon. Następnie każdą pojedynczą pierś przekroić w poprzek, lekko posolić i oprószyć mieloną czerwoną papryką. 




Na patelni (u mnie grillowa) rozgrzać oliwę z oliwek. Mięso obsmażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Zdjąć z patelni, oprószyć rozmarynem. 
Na każdy kawałek mięsa nałożyć jeden lub dwa plasterki czosnku (który oczywiście wcześniej obraliśmy i pokroiliśmy). 







Tak przygotowanego kurczaka zawijać w plasterki szynki szwarcwaldzkiej. Jeżeli mamy duże kawałki mięsa owijamy je w dwa plasterki szynki, jeżeli małe, wystarczy jeden plasterek. 






Gotowe mięsne zawiniątka wracają na patelnię, gdzie podlewamy je winem i wodą (około pół szklanki). Całość dusimy 10 minut, aby mięso przeszło aromatem wina i rozmarynu.
Ważne jest również, aby
miękki był czosnek, dlatego mięso z tej strony, na której położyliśmy plasterki czosnku dusimy dłużej odwrócone czosnkową stroną do dna patelni.
Kurczaka podajemy np. z zasmażanymi buraczkami i ziemniaczanym purée.











Smacznego.






















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.