Dzisiaj propozycja na placki ziemniaczane z duszoną białą kapustą, z dość mocnym aromatem piwa. Prosto, klasycznie, po polsku.
Składniki, których będziemy potrzebować:
placki ziemniaczane:
- ziemniaki średniej wielkości 10 szt
- cebula 1 szt
- mąka 2 łyżki
- sól
- pieprz
- jajko 1 szt
- kapusta biała 1/2 główki (małej)
- cebula 1 szt
- jabłko winne 2 szt
- sok jabłkowy 1/2 szklanki
- piwo (ulubione) 300 ml
- sól
- pieprz czarny mielony
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
Kapustę poszatkować, cebulę obrać i pokroić w piórka. Na oliwie z oliwek podsmażyć cebulę, dodać kapustę, pół szklanki wody, dusić 5 minut pod przykryciem.
Następnie dodać utarte na tarce jabłka, sok jabłkowy, piwo, przyprawy. Całość dusić do miękkości kapusty i odparowania płynu.
Teraz czas na placki ziemniaczane.
Surowe ziemniaki utrzeć, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, mąkę, jajko, przyprawy. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę.
Placki smażyć na rozgrzanym oleju, tak aby miały złoty kolor. Po upieczeniu przełożyć duszoną kapustą.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.