sobota, 15 listopada 2014

Placki ziemniaczane z kapustą duszoną w piwie

Nigdy nie przepadałam za plackami ziemniaczanymi. Dopiero gdy zaczęłam kombinować z sosami i dodatkami, to jakoś je polubiłam.
Dzisiaj propozycja na placki ziemniaczane z duszoną białą kapustą, z dość mocnym aromatem piwa. Prosto, klasycznie, po polsku.

 

Składniki, których będziemy potrzebować:
placki ziemniaczane:

  • ziemniaki średniej wielkości 10 szt
  • cebula 1 szt
  • mąka 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • jajko 1 szt
dodatkowo:
  • kapusta biała 1/2 główki (małej)
  • cebula 1 szt
  • jabłko winne 2 szt
  • sok jabłkowy 1/2 szklanki
  • piwo (ulubione) 300 ml
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:
Kapustę poszatkować, cebulę obrać i pokroić w piórka. Na oliwie z oliwek podsmażyć cebulę, dodać kapustę, pół szklanki wody, dusić 5 minut pod przykryciem.
Następnie dodać utarte na tarce jabłka, sok jabłkowy, piwo, przyprawy. Całość dusić do miękkości kapusty i odparowania płynu. 

Teraz czas na placki ziemniaczane.
Surowe ziemniaki utrzeć, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, mąkę, jajko, przyprawy. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę.
Placki smażyć na rozgrzanym oleju, tak aby miały złoty kolor. Po upieczeniu przełożyć duszoną kapustą.





Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.