sobota, 1 listopada 2014

Schab duszony w mleku

Kolejny przepis, z serii: bez szaleństwa, eksperymentów... itp. Minimalna ilość składników, niewielki nakład pracy i mamy soczysty, aromatyczny schab.
Polecam Wam gorąco.




Składniki, których potrzebujemy:
  • schab bez kości 1.5 kg
  • mleko 3.2% około 1 l
  • czosnek 10 ząbków
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • mąka pszenna 1 łyżka
 
Sposób wykonania:
Schab umyć, natrzeć solą, odstawić na godzinę. Następnie włożyć go do naczynia żaroodpornego, obłożyć plasterkami czosnku,posypać pieprzem, zalać mlekiem, ale tak aby wierzch schabu nie był przykryty płynem. Na początku wlałam około 600 ml mleka, w trakcie duszenia dolewałam jeszcze około 200 ml.
Naczynie ze schabem wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę 180 stopni, dusić do miękkości. Przypominam ponownie: Jeżeli mleko nadmiernie paruje należy go uzupełniać.
Uduszone mięso wyjąć z naczynia, sos przecedzić, zagęścić zawiesiną z mąki i niewielkiej ilości wody, zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Schab podawać z ziemniakami i sałatką z buraczków.

Smacznego!



3 komentarze:

  1. właśnie mi się piecze :) dam znać, a pachnie bosko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie napisz jak Wam smakował. Ja będę robić na święta śledzie wg Twojego przepisu, te z buraczkami i do "zmierzchu" się przymierzam :)

      Usuń
    2. wyszedł rewelacyjny, bardzo wszystkim polecam, a Tobie Beatko dziękuję za pyszny przepis :)

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.