Polecam to danie, cudownie smakuje i cudownie pachnie.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- podwójna pierś z kurczaka
- orzeszki ziemne solone 100g
- ryż brązowy 200g
- cebula 1 sztuka
- sól
- papryczka chili (suszona) 1/2 sztuki
- sos sojowy 1 łyżka
- ocet balsamiczny 1 łyżka
- białko jaja kurzego 3 sztuki
- mąka pszenna 150g
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w długie paski.
Białko jajka roztrzepać widelcem, nie należy go ubijać na sztywną pianę.
Mięso drobiowe obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym białku, smażyć na głębokim, rozgrzanym oleju do lekkiego zrumienienia.
Ryż ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem papryczki chili, nabierze ostrości.
W oddzielnym rondelku podsmażyć na oliwie cebulę pokrojoną w piórka. Dodać orzeszki ziemne, sos sojowy i ocet winny. Całość podlać odrobiną (4 łyżki) wody, dusić przez chwilę. Następnie dodać ugotowany ryż, zamieszać.
Jeżeli kawałki kurczaka w tym czasie wystygną, należy je podgrzać w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Podgrzewamy kilka minut. Ciepłe podajemy z ryżem i ulubioną surówką lub ogórkami curry ze słoiczka.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.