środa, 17 grudnia 2014

Kurczak po chińsku

Pyszne, delikatne mięsko, panierowane w mące i roztrzepanym białku. Wyglądem przypominające mi trochę krewetki. Całość uzupełnia ryż orzeszki ziemne.
Polecam to danie, cudownie smakuje i cudownie pachnie.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • orzeszki ziemne solone 100g
  • ryż brązowy 200g
  • cebula 1 sztuka
  • sól
  • papryczka chili (suszona) 1/2 sztuki
  • sos sojowy 1 łyżka
  • ocet balsamiczny 1 łyżka
  • białko jaja kurzego 3 sztuki
  • mąka pszenna 150g
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • olej do smażenia


Sposób wykonania:
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w długie paski. 










Białko jajka roztrzepać widelcem, nie należy go ubijać na sztywną pianę. 











Mięso drobiowe obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym białku, smażyć na głębokim, rozgrzanym oleju do lekkiego zrumienienia. 
Ryż ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem papryczki chili, nabierze ostrości.
W oddzielnym rondelku podsmażyć na oliwie cebulę pokrojoną w piórka. Dodać orzeszki ziemne, sos sojowy i ocet winny. Całość podlać odrobiną (4 łyżki) wody, dusić przez chwilę. Następnie dodać ugotowany ryż, zamieszać. 


Jeżeli kawałki kurczaka w tym czasie wystygną, należy je podgrzać w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Podgrzewamy kilka minut. Ciepłe podajemy z ryżem i ulubioną surówką lub ogórkami curry ze słoiczka.

 




Smacznego.


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.