Składniki, których będziemy potrzebować:
- ziemniaki 60 dkg
- zielone oliwki 10 dkg
- cebula 2 szt
- śmietana 18% 3- 4 łyżki
- żółtko 1 szt
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- masło 2 łyżki
- oliwa z oliwek 1 łyżka
Sposób wykonania:
Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w półplasterki, podsmażyć na oliwie z oliwek. Masło roztopić w naczyniu, w którym będziemy zapiekać ziemniaki, gdy będzie płynne, włożyć do naczynia pokrojone ziemniaki. Posypać solą, pieprzem, gałką muszkatołową i podsmażoną cebulą. Całość zalać śmietaną utartą z żółtkiem.
Oliwki pokroić w plasterki, ułożyć na wierzchu zapiekanki. Ziemniaki zapiekać pod przykryciem przez 15 minut.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.