poniedziałek, 8 grudnia 2014

Ziemniaczana zapiekanka z oliwkami

Zapiekanka może być podana jako samodzielne danie, albo jako dodatek do potraw z ryb i delikatnych mięs.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • ziemniaki 60 dkg
  • zielone oliwki 10 dkg
  • cebula 2 szt
  • śmietana 18% 3- 4 łyżki
  • żółtko 1 szt
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • masło 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 1 łyżka

Sposób wykonania:
Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w półplasterki, podsmażyć na oliwie z oliwek. Masło roztopić w naczyniu, w którym będziemy zapiekać ziemniaki, gdy będzie płynne, włożyć do naczynia pokrojone ziemniaki. Posypać solą, pieprzem, gałką muszkatołową i podsmażoną cebulą. Całość zalać śmietaną utartą z żółtkiem.
Oliwki pokroić w plasterki, ułożyć na wierzchu zapiekanki. Ziemniaki zapiekać pod przykryciem przez 15 minut.

Smacznego.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.