poniedziałek, 23 lutego 2015

Pierogi z serem (na słodko)

W wersji na słodko to moje ulubione pierogi. Polecam!
Składniki, których będziemy potrzebować:
ciasto pierogowe:

  • mąka pszenna 1/2 kg
  • woda 1 szklanka
  • jajko 1 sztuka
  • szczypta soli
farsz:
  • ser biały tłusty 80 dkg
  • żółtko 3 sztuki
  • cukier puder 4 łyżki
dodatkowo:
  • śmietana 18%
  • cukier puder


Sposób wykonania:
Pracę zaczynamy od zrobienia farszu: Mielimy biały ser, następnie dobrze mieszamy go z żółtkami i cukrem pudrem, tak aby składniki utworzyły jednolitą masę.
To tyle, proste, prawda?
 

Teraz zabieramy się za ciasto:
Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę i odrobinę soli, przy czym należy pamiętać, że wodę dodajemy stopniowo, nie wlewamy całej ilości od razu. Zagniatamy ciasto, które finalnie powinno być elastyczne, ale nie klejące. Gotowe ciasto wałkujemy i wykrawamy z niego krążki. Na każdy nakładamy porcję farszu i dokładnie zlepiamy brzegi ciasta. Pierogi wrzucamy na wrzątek (lekko osolony), gotujemy kilka minut.

 

Podajemy polane kwaśną śmietaną i posypane cukrem pudrem.
Uwaga: Z podanych proporcji wychodzi 65- 70 sztuk pierogów, dość dużych.

 



Smacznego.














4 komentarze:

  1. Moja babcia kiedyś robiła takie na słodko i dodawała jeszcze miętę do sera, pyszności. A moja rodzinka je właściwie tylko ruskie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z dodatkiem mięty musiały cudownie smakować :)

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.