poniedziałek, 30 marca 2015

Barszcz czerwony zabielany (kulinarne wspomnienia)

Nie zawsze gotujemy wykwintnie, nasze dania, obiady na co dzień bywają zwyczajne pod względem wyglądu, chociaż jeśli chodzi o smak, nie ustępują w niczym tym niedzielnym i świątecznym.
Pomyślałam, że od czasu do czasu będę dla Was zamieszczać przepisy na takie właśnie zwykłe, zapamiętane z dzieciństwa dania. Głównie będą to zupy, ponieważ one były obecne w domowym jadłospisie każdego dnia.
Przepisy będą się pojawiać z dopiskiem "kulinarne wspomnienia". Zaglądajcie, porównujcie ze swoimi wspomnieniami kulinarnymi i tym co gotowały Wasze mamy czy babcie. Poprzez te przepisy będziecie mogli zobaczyć kawałek mnie "od kuchni", co jadłam i  co ze mnie wyrosło :)
Poniżej przepis na barszcz czerwony w wersji sprzed lat, nadal wykorzystywany w naszej domowej kuchni.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • zakwas z buraków ćwikłowych 500 ml
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • marchew 2 sztuki
  • pietruszka korzeń 2 sztuki
  • ziele angielskie 3 ziarna
  • liście laurowe 3 sztuki
  • suszone ziarna kopru 1 łyżka (płaska)
  • suszony majeranek 1 łyżka
  • kostka rosołowa wołowa (u mnie Winiary) 1 sztuka
  • mąka 1 łyżka
  • śmietana 18% 3 łyżki (kopiate)
  • maggi
  • sól
  • pieprz czarny mielony
dodatkowo:
  • ziemniaki 1 kg
  • słonina 20 dkg
  • cebula 1/4 sztuki

Sposób wykonania:
W pierwszej kolejności myjemy i obieramy ziemniaki. Zalewamy je wodą, solimy i gotujemy do miękkości.
Słoninę kroimy w kostkę, wrzucamy do rondelka, solimy, smażymy do wytopienia tłuszczu i zrumienienia skwarków. Wtedy dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, podsmażamy jeszcze przez chwilę, pilnując aby cebula nadmiernie nam się nie zrumieniła. Odstawiamy z palnika.

Dodatki do barszczu mamy przygotowane, teraz zabieramy się za głównego bohatera obiadu.

Warzywa (marchew, pietruszkę) obieramy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą (2 litry), solimy, gotujemy około 30 minut, od momentu zagotowania. Jeszcze w trakcie gotowania dodajemy przyprawy: majeranek, pieprz, suszone ziarna kopru, liście laurowe oraz ziele angielskie. Po 20 minutach wlewamy zakwas buraczany, dodajemy obraną cebulę, czosnek oraz kostkę rosołową.
Całość gotujemy 10 minut. W tym czasie przygotowujemy zawiesinę z mąki i śmietany, rozprowadzamy odrobiną gorącego barszczu, wlewamy do garnka. Zabielony barszcz doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 2- 3 minuty.
Pod koniec przyprawiamy jeszcze maggi oraz solą i pieprzem, jeżeli to konieczne.
 

Ziemniaki ubijamy tłuczkiem. Na głębokie talerze nakładamy 2- 3 łyżki ziemniaków, w zależności ile potrzebujemy zjeść :), dodajemy łyżkę skwarków ze smalczykiem, mieszamy tak, aby ziemniaki wchłonęły tłuszcz. Okraszone ziemniaki zalewamy barszczem.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.