Składniki, których będziemy potrzebować:
- szynka wieprzowa 2 kg
- ziemniaki 2 kg
- cebula 2 sztuki
- liście laurowe 3 sztuki
- sok z połowy cytryny
- sól
- pieprz czarny mielony
- sos:
- chrzan ze słoiczka (używam chrzanu Polonaise) 2 łyżki
- śmietana 18% 5 łyżek (zamiennie można użyć jogurtu naturalnego)
- sól
- szczypiorek do dekoracji
Sposób wykonania:
Mięso wieprzowe myjemy, kroimy w grubszą kostkę. Następnie solimy, oprószamy pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce.
Ziemniaki kroimy w kostkę, zalewamy wodą, aby nie ściemniały. Do dużego garnka wkładamy mięso, zalewamy je wodą, tak aby przykryła mięso, dodajemy liście laurowe.
Całość dusimy pod przykryciem pół godziny, po czym dodajemy ziemniaki i cebulę pokrojoną w piórka. Wszystko razem gotujemy jeszcze 30 minut.
Chrzan mieszamy ze śmietaną lub jogurtem, doprawiamy do smaku solą.
Uduszone mięso podajemy polane sosem, posypane szczypiorkiem.
Świetnym dodatkiem do takiego dania będą buraczki, zarówno te na zimno jak i na ciepło.
Z podobnych dań, choć zdecydowanie mniej dietetycznych, polecam żeberka wieprzowe z ziemniakami i chili.
Smacznego.
Bardzo apetyczny obiadek :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńU mnie już mięsko się dusi ale dodam jeszcze młodą marchewkę pokrojoną w talarki...już nie mogę doczekać się efektu ;) Dzięki za pomysł :)
OdpowiedzUsuńZ marchewką super, będzie bardziej kolorowo :) Mam nadzieję, że obiad smakował. Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń