niedziela, 3 maja 2015

Pieczone ziemniaki z sezamem

Smaczny i prosty dodatek do obiadu. Oczywiście można również podać same ziemniaczki solone lub z ulubionym sosem.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • ziemniaki (małe) 15 sztuk
  • ziarna sezamu 3 łyżki
  • olej 4 łyżki
  • sól
  • czosnek granulowany
  • ulubione zioła i przyprawy, u mnie:
  • kurkuma
  • suszona bazylia

Sposób wykonania:
Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą, pokroić na ćwiartki. W misce wymieszać olej, sezam, kurkumę i bazylię. Do miski wrzucić ziemniaki, dokładnie obtoczyć je w oleju z sezamem, następnie przełożyć na blaszkę, posypać czosnkiem granulowanym i wstawić do piekarnika.
Ziemniaki pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 50 minut.
Na 15 minut przed końcem pieczenia zmniejszałam temperaturę na 150 stopni.
Upieczone ziemniaki lekko posolić.

Smacznego.

2 komentarze:

  1. Fajny dodatek do zwykłych ziemniaków i od razu ciekawiej się robi na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie. Czasami trzeba małej odmiany, żeby lepiej smakowało to co podajemy :)

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.