Składniki, których będziemy potrzebować:
ciasto kruche:
- mąka pszenna tortowa 30 dkg
- cukier 15 dkg
- margaryna 20 dkg
- żółtka 3 sztuki
- ser biały tłusty 1kg
- cukier 2 szklanki
- cukier waniliowy 1 opakowanie
- jajka 5 sztuk
- masło 150g
- rodzynki 100g
- mąka ziemniaczana 2 łyżki (płaskie)
- śliwki węgierki (mrożone) 20- 30 dkg
- cukier 3 łyżki
Sposób wykonania:
Dzień wcześniej rozmrażamy śliwki, następnie osączamy je na siteczku.
Ser biały mielimy w maszynce, dodajemy do niego cukier, cukier waniliowy, żółtka, mąkę ziemniaczaną oraz roztopione, schłodzone masło. Masę wyrabiamy dłońmi do połączenia składników. Następnie dodajemy rodzynki i ubitą pianę z białek. Całość delikatnie mieszamy.
Teraz, z podanych wyżej składników, na stolnicy zarabiamy ciasto kruche. Jak to dobrze zrobić? Zajrzyj tutaj.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Podczas wałkowania podsypujemy mąką, ponieważ to ciasto jest akurat dość miękkie i klei się do stolnicy. Płat ciasta wykładamy na natłuszczoną blaszkę. Na surowe ciasto wylewamy masę serową, następnie układamy połówki śliwek*. Tak przygotowane ciasto pieczemy przez godzinę, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
*Jeżeli wydaje Wam się, że macie zbyt kwaśne owoce, możecie je posypać cukrem. Ja tak zrobiłam.
Smacznego.
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCiekawe połączenie, na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuń