sobota, 2 maja 2015

Sernik ze śliwkami

Delikatny sernik na kruchym spodzie, którego słodycz została przełamana kwaskowatymi śliwkami. Zestawienie smaczne, przynajmniej my byliśmy zachwyceni. Polecam!
Składniki, których będziemy potrzebować:
ciasto kruche:

  • mąka pszenna tortowa 30 dkg
  • cukier 15 dkg
  • margaryna 20 dkg
  • żółtka 3 sztuki
masa serowa:
  • ser biały tłusty 1kg
  • cukier 2 szklanki
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • jajka 5 sztuk
  • masło 150g
  • rodzynki 100g
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki (płaskie)
dodatkowo:
  • śliwki węgierki (mrożone) 20- 30 dkg
  • cukier 3 łyżki

Sposób wykonania:
Dzień wcześniej rozmrażamy śliwki, następnie osączamy je na siteczku.
Ser biały mielimy w maszynce, dodajemy do niego cukier, cukier waniliowy, żółtka, mąkę ziemniaczaną oraz roztopione, schłodzone masło. Masę wyrabiamy dłońmi do połączenia składników. Następnie dodajemy rodzynki i ubitą pianę z białek. Całość delikatnie mieszamy.
 

Teraz, z podanych wyżej składników, na stolnicy zarabiamy ciasto kruche. Jak to dobrze zrobić? Zajrzyj tutaj.


Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Podczas wałkowania podsypujemy mąką, ponieważ to ciasto jest akurat dość miękkie i klei się do stolnicy. Płat ciasta wykładamy na natłuszczoną blaszkę. Na surowe ciasto wylewamy masę serową, następnie układamy połówki śliwek*. Tak przygotowane ciasto pieczemy przez godzinę, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

*Jeżeli wydaje Wam się, że macie zbyt kwaśne owoce, możecie je posypać cukrem. Ja tak zrobiłam.

Smacznego.



3 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.