Składniki, których będziemy potrzebować:
- mięso wieprzowe (łopatka) 1 kg
- pieczarki 500 g
- smalec 1 łyżka (kopiata)
- sól
- pieprz czarny mielony
- cebula 1 sztuka
- papryka czerwona 1 sztuka
- papryka zielona 1 sztuka
- woda 500 ml
- mąka pszenna 2 łyżki (płaskie)
- śmietanka 12% do zup i sosów 2- 3 łyżki
- liść laurowy 1 sztuka
- ziele angielskie 2 sztuki
dodatkowo:
- ser żółty 300 g
- jajko 1- 2 sztuki
- bułka tarta
- sól
- pieprz czarny mielony
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
Mięso płuczemy, kroimy w kostkę, solimy, oprószamy pieprzem, obsmażamy na smalcu. Mięso smażymy, aż cała woda wydzielająca się z mięsa odparuje.
Wówczas dodajemy mąkę, cebulę pokrojoną w piórka. Całość mieszamy i smażymy jeszcze 2- 3 minuty. Wlewamy wodę, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
Mięso dusimy pod przykryciem przez 30 minut, dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki, paprykę pokrojoną w paski i śmietankę. Wszystko razem dusimy jeszcze 15 minut.
W trakcie duszenia mięsa przygotowujemy serowe kotlety. Ser żółty kroimy w grube plastry (5 mm), panierujemy w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu.
Następnie obtaczamy w bułce tartej. Czynność powtarzamy, to znaczy, że każdy opanierowany kotlet ponownie zanurzamy w jajku i panierujemy w bułce.
Uzyskujemy w ten sposób podwójną warstwę ochronną, która zapobiegnie wypłynięciu sera podczas smażenia.
Kotlety serowe smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano. podajemy pod pierzynką z gulaszu wieprzowego.
Ser żółty panierowany można również zjeść w TAKIM zestawieniu. Polecam!
Smacznego.
wygląda nieźle, ale moja wątroba by tego nie przeżyła :D
OdpowiedzUsuńmoja jeszcze jakoś daje radę :P
UsuńUwielbiam taki panierowany serek, dawno nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń