poniedziałek, 13 lipca 2015

Gulasz z niespodzianką

Pyszny, aromatyczny gulasz wieprzowy, podany z panierowanym serem żółtym. Super połączenie, polecam!

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • mięso wieprzowe (łopatka) 1 kg
  • pieczarki 500 g
  • smalec 1 łyżka (kopiata)
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • cebula 1 sztuka
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • papryka zielona 1 sztuka
  • woda 500 ml
  • mąka pszenna 2 łyżki (płaskie)
  • śmietanka 12% do zup i sosów 2- 3 łyżki
  • liść laurowy 1 sztuka
  • ziele angielskie 2 sztuki

dodatkowo:
  • ser żółty 300 g
  • jajko 1- 2 sztuki
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:
Mięso płuczemy, kroimy w kostkę, solimy, oprószamy pieprzem, obsmażamy na smalcu. Mięso smażymy, aż cała woda wydzielająca się z mięsa odparuje.
Wówczas dodajemy mąkę, cebulę pokrojoną w piórka. Całość mieszamy i smażymy jeszcze 2- 3 minuty. Wlewamy wodę, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
Mięso dusimy pod przykryciem przez 30 minut, dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki, paprykę pokrojoną w paski i śmietankę. Wszystko razem dusimy jeszcze 15 minut.
W trakcie duszenia mięsa przygotowujemy serowe kotlety. Ser żółty kroimy w grube plastry (5 mm), panierujemy w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu.
Następnie obtaczamy w bułce tartej. Czynność powtarzamy, to znaczy, że każdy opanierowany kotlet ponownie zanurzamy w jajku i panierujemy w bułce.
Uzyskujemy w ten sposób podwójną warstwę ochronną, która zapobiegnie wypłynięciu sera podczas smażenia.
Kotlety serowe smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano. podajemy pod pierzynką z gulaszu wieprzowego.

Ser żółty panierowany można również zjeść w TAKIM zestawieniu. Polecam!

Smacznego.



3 komentarze:

  1. wygląda nieźle, ale moja wątroba by tego nie przeżyła :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taki panierowany serek, dawno nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.