wtorek, 4 sierpnia 2015

Ogórki pasteryzowane z chili (1)

Ogórki z nutą pikanterii. Doskonałe na imprezkę, do piwka :)

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • ogórki 2 kg
  • papryczka chili (1/2 sztuki do każdego słoiczka)
  • czosnek (1 ząbek do każdego słoiczka)
zalewa:
  • olej 4 łyżki
  • woda 4 szklanki
  • ocet (10%) 150 ml
  • cukier 4 łyżki
  • sól 1.5 łyżki

Sposób wykonania:
Ogórki obrać, pokroić wzdłuż na ćwiartki. Czosnek obrać, papryczki chili przekroić wzdłuż, usunąć gniazda nasienne.
Wszystkie składniki przeznaczone na zalewę wymieszać ze sobą, zagotować, odstawić do wystudzenia.
Do przygotowanych wcześniej, wyparzonych słoików ciasno układać ogórki. Do każdego słoika dodać papryczkę chili oraz ząbek czosnku. Całość zalać zimną zalewą. Suchą ściereczką wytrzeć brzegi słoików, następnie słoiki dokładnie zakręcić.
Ogórki w słoikach wstawić do dużego garnka wyłożonego papierem, z taką ilością zimnej wody, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików.
Naczynie ze słoikami ogrzewać do zagotowania, pozostawiając w stanie wrzenia 15 minut. Wówczas słoiki należy wyjąć z garnka, np. na drewnianą deseczkę, pozostawić do wystudzenia.

Smacznego.




















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.