Jeżeli tak, jak ja uważacie, że ser pleśniowy i dżem to połączenie idealne, koniecznie musicie wypróbować ten przepis.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- serek camembert (okrągły) 3 sztuki x 120 g
- ciasto francuskie 1 opakowanie
- dżem z czarnego bzu firmy Łowicz 3 łyżeczki
- pieprz kolorowy świeżo mielony
- białko do posmarowania ciasta
dodatkowo:
- mix sałat 50 g
Sposób wykonania:
Ciasto francuskie kroimy w paski o szerokości 3 cm i długości około 18 cm.
Serki smarujemy na wierzchu dżemem, wykorzystując po 1 łyżeczce na sztukę, następnie
każdy z nich owijamy dwoma paskami ciasta skrzyżowanymi ze sobą. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem,
posypujemy świeżo mielonym, kolorowym pieprzem.
Całość pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni (10 minut), dopiekamy w temperaturze 180 (10-15 minut). Ciepły camembert podajemy na sałacie.
Smacznego.
Brzmi bardzo interesująco 😊
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuń