środa, 15 lutego 2017

Ser pleśniowy zapiekany w cieście francuskim


Jeżeli tak, jak ja uważacie, że ser pleśniowy i dżem to połączenie idealne, koniecznie musicie wypróbować ten przepis.

 
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • serek camembert (okrągły) 3 sztuki x 120 g
  • ciasto francuskie 1 opakowanie
  • dżem z czarnego bzu firmy Łowicz 3 łyżeczki
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • białko do posmarowania ciasta

dodatkowo:

  • mix sałat 50 g


Sposób wykonania:
Ciasto francuskie kroimy w paski o szerokości 3 cm i długości około 18 cm.


Serki smarujemy na wierzchu dżemem, wykorzystując po 1 łyżeczce na sztukę, następnie 
każdy z nich owijamy dwoma paskami ciasta skrzyżowanymi ze sobą. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem,
posypujemy świeżo mielonym, kolorowym pieprzem.



Całość pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni (10 minut), dopiekamy w temperaturze 180 (10-15 minut). Ciepły camembert podajemy na sałacie.




Smacznego.









 

 
Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo!

2 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.