sobota, 14 lipca 2018

Pasta jajeczna z czerwoną cebulą i serem truflowym

Czy ja już Wam wspominałam, że uwielbiam pasty? Na pewno... ;)
Dzień bez pasty na śniadanie to dzień stracony, dlatego dzisiaj proponuję pastę jajeczną z dodatkiem sera włoskiego z truflami.
Ser oryginalny kupiony we Włoszech, a dokładniej rzecz ujmując w Asyżu, w którym spędziłam tylko jeden dzień, ale zdążyłam się w nim zakochać.
Miasto zachwyciło mnie swoją architekturą, ach te cudowne małe uliczki, i lokalnymi produktami. Trufle, makarony, dojrzewające wędliny, oliwy i wina... do wyboru do koloru.




Nasz serek kupiliśmy w sprawdzonym i polecanym nam wcześniej sklepie, w którym przed zakupem zawsze można spróbować smaku sera, tego co to wpadł nam w oko. Smak powalił nas na kolana i kupiliśmy od razu trzy takie sery, bo przecież i rodzinę trzeba obdarować. A żeby obdarowywać, to trzeba mieć czym :)


 Kilka słów o truflach:
Umbria, region w którym znajduje się Asyż, słynie z trufli. Można tutaj znaleźć trufle czarne, białe oraz tzw. letnie.
Świeże czarne trufle możemy dodawać do makaronu, mięsa czy omletu. Ich smak idealnie współgra również z serem owczym, czego miałam namacalny dowód.
Białe trufle są wyżej cenione od czarnych, są również droższe. Ich smak docenimy najbardziej spożywając je na surowo, ponieważ w obróbce cieplnej tracą walory smakowe.
Trufle letnie to gatunek ceniony pod względem kulinarnym. Trufle te występują prawie w całej Europie, mają lekko orzechowy smak.




Tyle teorii, a teraz podaję przepis na pastę z serem truflowym. Pyszna, polecam :)


Składniki, których będziemy potrzebować:

  • jajka 4 sztuki
  • cebula czerwona 1/2 sztuki
  • śmietana 18% 2 łyżki
  • ser truflowy 2 łyżki
  • pieprz czarny świeżo mielony
dodatkowo:
  • sól do gotowania jajek


 
Sposób wykonania:
Jajka gotujemy na twardo (jak to zrobić, patrz tutaj: Pasta jajeczna z ogórkiem).
Wystudzone jajka obieramy ze skorupek, ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Przygotowane składniki łączymy ze śmietaną, doprawiamy do smaku pieprzem. Pasta na śniadanie gotowa.

 
 
Smacznego.


  

2 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.