Dzień bez pasty na śniadanie to dzień stracony, dlatego dzisiaj proponuję pastę jajeczną z dodatkiem sera włoskiego z truflami.
Ser oryginalny kupiony we Włoszech, a dokładniej rzecz ujmując w Asyżu, w którym spędziłam tylko jeden dzień, ale zdążyłam się w nim zakochać.
Miasto zachwyciło mnie swoją architekturą, ach te cudowne małe uliczki, i lokalnymi produktami. Trufle, makarony, dojrzewające wędliny, oliwy i wina... do wyboru do koloru.
Nasz serek kupiliśmy w sprawdzonym i polecanym nam wcześniej sklepie, w którym przed zakupem zawsze można spróbować smaku sera, tego co to wpadł nam w oko. Smak powalił nas na kolana i kupiliśmy od razu trzy takie sery, bo przecież i rodzinę trzeba obdarować. A żeby obdarowywać, to trzeba mieć czym :)
Kilka słów o truflach:
Umbria, region w którym znajduje się Asyż, słynie z trufli. Można tutaj znaleźć trufle czarne, białe oraz tzw. letnie.
Świeże czarne trufle możemy dodawać do makaronu, mięsa czy omletu. Ich smak idealnie współgra również z serem owczym, czego miałam namacalny dowód.
Białe trufle są wyżej cenione od czarnych, są również droższe. Ich smak docenimy najbardziej spożywając je na surowo, ponieważ w obróbce cieplnej tracą walory smakowe.
Trufle letnie to gatunek ceniony pod względem kulinarnym. Trufle te występują prawie w całej Europie, mają lekko orzechowy smak.
Tyle teorii, a teraz podaję przepis na pastę z serem truflowym. Pyszna, polecam :)
Składniki, których będziemy potrzebować:
Umbria, region w którym znajduje się Asyż, słynie z trufli. Można tutaj znaleźć trufle czarne, białe oraz tzw. letnie.
Świeże czarne trufle możemy dodawać do makaronu, mięsa czy omletu. Ich smak idealnie współgra również z serem owczym, czego miałam namacalny dowód.
Białe trufle są wyżej cenione od czarnych, są również droższe. Ich smak docenimy najbardziej spożywając je na surowo, ponieważ w obróbce cieplnej tracą walory smakowe.
Trufle letnie to gatunek ceniony pod względem kulinarnym. Trufle te występują prawie w całej Europie, mają lekko orzechowy smak.
Tyle teorii, a teraz podaję przepis na pastę z serem truflowym. Pyszna, polecam :)
Składniki, których będziemy potrzebować:
- jajka 4 sztuki
- cebula czerwona 1/2 sztuki
- śmietana 18% 2 łyżki
- ser truflowy 2 łyżki
- pieprz czarny świeżo mielony
dodatkowo:
- sól do gotowania jajek
Jajka gotujemy na twardo (jak to zrobić, patrz tutaj: Pasta jajeczna z ogórkiem).
Wystudzone jajka obieramy ze skorupek, ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Przygotowane składniki łączymy ze śmietaną, doprawiamy do smaku pieprzem. Pasta na śniadanie gotowa.
Uwielbiam pastę jajeczną ☺
OdpowiedzUsuńPolecam Ci w takim razie w mojej wersji :)
Usuń