Składniki, których będziemy potrzebować:
- schab wieprzowy bez kości 1 kg
- sól
- pieprz czarny mielony
- kminek 1 łyżeczka
marynata do schabu:
- ocet balsamiczny 3 łyżki
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- miód gryczany 1 łyżka
- czosnek 2 ząbki
dodatkowo:
- masło klarowane 2 łyżki
- cebula 2- 3 sztuki
Sposób wykonania:
Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą i pieprzem.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. W garnuszku łączymy ze sobą wszystkie składniki marynaty.
Schab wkładamy do miski, obtaczamy przygotowaną marynatą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie mięso wyjmujemy z marynaty i obtaczamy
w kminku roztartym na proszek w moździerzu.
W miseczce zostanie sporo marynaty, nie wylewamy jej, przyda nam się do pieczenia schabu.
Na patelni rozgrzewamy masło, obsmażamy mięso równomiernie z każdej strony.
i wlewamy tłuszcz pozostały ze smażenia mięsa. Schab obkładamy ćwiartkami cebuli. Naczynie przykrywamy pokrywą i wkładamy do piekarnika.
Gorący schab kroimy w plastry i delektujemy się jego smakiem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.