czwartek, 30 kwietnia 2020

Schab pieczony z cebulą

Dzisiaj zapraszam na kruchy, pachnący czosnkiem i kminkiem schab. Mięso przyrządzone w ten sposób jest delikatne, aromatyczne a w smaku lekko słodkawe. W marynacie idealnie sprawdził się miód gryczany zarówno ze względu na smak jak i na kolor a cebulka pieczona w tej marynacie jest najlepsza na świecie. Zachęcam Was do skorzystania z tego przepisu.
Składniki, których będziemy potrzebować:

  • schab wieprzowy bez kości 1 kg
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • kminek 1 łyżeczka

marynata do schabu:

  • ocet balsamiczny 3 łyżki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • miód gryczany 1 łyżka
  • czosnek 2 ząbki

dodatkowo:
  • masło klarowane 2 łyżki
  • cebula 2- 3 sztuki

Sposób wykonania:
Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą i pieprzem. 
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. W garnuszku łączymy ze sobą wszystkie składniki marynaty. 
Schab wkładamy do miski, obtaczamy przygotowaną marynatą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie mięso wyjmujemy z marynaty i obtaczamy
w kminku roztartym na proszek w moździerzu. 
W miseczce zostanie sporo marynaty, nie wylewamy jej, przyda nam się do pieczenia schabu.
Na patelni rozgrzewamy masło, obsmażamy mięso równomiernie z każdej strony. 




Marynatę przelewamy na spód naczynia żaroodpornego, wkładamy obsmażony schab
i wlewamy tłuszcz pozostały ze smażenia mięsa. Schab obkładamy ćwiartkami cebuli. Naczynie przykrywamy pokrywą i wkładamy do piekarnika.

Mięso pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 60 minut, następnie zdejmujemy pokrywę naczynia żaroodpornego, obniżamy temperaturę na 170 stopni i dopiekamy mięso jeszcze przez 30 minut.


Gorący schab kroimy w plastry i delektujemy się jego smakiem. 


Smacznego. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.