wtorek, 13 stycznia 2015

Barszcz czerwony czysty (na zakwasie)

Powstał z zapasów zakwasu, który robiłam na Boże Narodzenie. Pyszny, zdrowy, domowy barszcz, u mnie wypity ze smakiem przy okazji jedzenia łazanek z mięsem.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • zakwas buraczany 1 litr  
  • wywar mięsny 1 litr
  • pietruszka korzeń 2 sztuki
  • marchew 2 sztuki
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 3 ząbki (jeżeli korzystamy z kupnego zakwasu lub robiliśmy nasz zakwas bez czosnku)
  • sól
  • pieprz czarny (ziarna) 5 sztuk
  • majeranek 1 łyżka
  • ziele angielskie 3 sztuki
  • liście laurowe 3 sztuki
Sposób wykonania:
Warzywa (marchew, pietruszkę) obieramy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą (1 litr), solimy, gotujemy około 30 minut, od momentu zagotowania. Jeszcze w trakcie gotowania dodajemy przyprawy: majeranek, pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie. Po 20 minutach wlewamy wywar mięsny, zakwas buraczany, dodajemy cebulę i czosnek, całość gotujemy jeszcze, jak pewnie nie trudno się domyślić, 10 minut. Ugotowany barszcz przyprawiamy ponownie solą i pieprzem, jeżeli to konieczne.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.