sobota, 22 listopada 2014

Barszcz czerwony (czysty)

Idealnie pasuje do uszek z mięsem czy grzybami, ale także do wszelkiego rodzaju krokietów i pasztecików. Sprawdza się w połączeniu z gotowanym jajkiem czy ziemniakami. Jednym słowem pasuje do wszystkiego. Zdrowy i aromatyczny. Polecam.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • buraki ćwikłowe 2 kg
  • pietruszka korzeń 2 sztuki
  • marchew 3 sztuki
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 3 ząbki
  • wywar mięsny (u mnie wołowy) 1 litr
  • sól 
  • pieprz czarny mielony 
  • majeranek 1 łyżka
  • ziele angielskie 5 sztuk
  • liście laurowe 3 sztuki
  • suszone ziarna kopru 1 łyżeczka
  • ocet spirytusowy
Sposób wykonania:
Buraki myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki. Obieramy marchew i pietruszkę. Warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, solimy, gotujemy 45 minut od momentu zagotowania. Jeszcze w trakcie gotowania dodajemy przyprawy: suszone ziarna kopru, majeranek, pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie.
Po 45 minutach dodajemy cebulę i ząbki czosnku, całość gotujemy jeszcze 15 minut. Po tym czasie buraki wyciągamy z wywaru (można je wykorzystać do sałatki warzywnej). Wywar buraczany łączymy z wywarem wołowym, doprawiamy octem. Całość doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy ponownie solą i pieprzem, jeżeli to konieczne.
Podajemy :))




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.