wtorek, 12 maja 2015

Szparagowa tarta

Przepis wypatrzyłam na blogu Małgosi. Wydał mi się tak zachęcający, że musiałam z niego skorzystać. Tarta okazała się pyszna, mój mąż był nią zachwycony i wciąż prosił o dokładkę. :) Krótko mówiąc, polecam Wam ten przepis. Poniżej oryginalny wpis z moimi małymi zmianami, a tutaj znajdziecie przepis Małgosi.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • zielone szparagi 1 pęczek
  • ciasto francuskie 1 opakowanie
  • wędzony boczek w plasterkach 1 opakowanie (100g) 
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • jajka ugotowane na twardo 3 sztuki
  • surowe żółtko 1 sztuka
  • śmietana 30% 100g
  • ser żółty (u mnie Gouda) 150g
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • cukier 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek 1 łyżka

Sposób wykonania:
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki. Zagotować wodę z dodatkiem soli i cukru. Do wrzątku włożyć szparagi,oczywiście tak, aby czubki wystawały z wody. Gotować 10 minut. Ugotowane szparagi wyjąć z wody, osączyć na sicie.
Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. W trakcie dodać czosnek pokrojony w drobną kosteczkę. Lekko zrumienione warzywa zdjąć z palnika.
Śmietanę wymieszać z surowym żółtkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
 

Blaszkę do tarty wyłożyć ciastem francuskim. Do tak przygotowanej blachy włożyć cebulkę z czosnkiem,
przykryć je plasterkami wędzonego boczku. Następnie należy ułożyć nasze szparagi, które przykryje warstwa jajeczna, z jaj wcześniej startych na tarce o grubych oczkach.
 





Wszystko zalać sosem śmietanowym. Wierzch naszego przekładańca posypać tartym serem.

Tartę należy piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut (do zrumienienia ciasta i sera).

 






Na moim blogu znajdziecie również przepis na tartę ze szparagami na cieście kruchym.

Smacznego.



4 komentarze:

  1. Pycha :} Idealna na obiad w taki ciepły dzień jak dziś. A trzeba się spieszyć, bo sezon krótki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też zawsze żałuję, że tak krótko trwa sezon szparagowy.

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.