Składniki, których będziemy potrzebować:
- zielone szparagi 1 pęczek
- ciasto francuskie 1 opakowanie
- wędzony boczek w plasterkach 1 opakowanie (100g)
- cebula 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- jajka ugotowane na twardo 3 sztuki
- surowe żółtko 1 sztuka
- śmietana 30% 100g
- ser żółty (u mnie Gouda) 150g
- sól
- pieprz czarny mielony
- cukier 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek 1 łyżka
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki. Zagotować wodę z dodatkiem soli i cukru. Do wrzątku włożyć szparagi,oczywiście tak, aby czubki wystawały z wody. Gotować 10 minut. Ugotowane szparagi wyjąć z wody, osączyć na sicie.
Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. W trakcie dodać czosnek pokrojony w drobną kosteczkę. Lekko zrumienione warzywa zdjąć z palnika.
Śmietanę wymieszać z surowym żółtkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Blaszkę do tarty wyłożyć ciastem francuskim. Do tak przygotowanej blachy włożyć cebulkę z czosnkiem,
przykryć je plasterkami wędzonego boczku. Następnie należy ułożyć nasze szparagi, które przykryje warstwa jajeczna, z jaj wcześniej startych na tarce o grubych oczkach.
Wszystko zalać sosem śmietanowym. Wierzch naszego przekładańca posypać tartym serem.
Tartę należy piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut (do zrumienienia ciasta i sera).
Na moim blogu znajdziecie również przepis na tartę ze szparagami na cieście kruchym.
Smacznego.
Pycha :} Idealna na obiad w taki ciepły dzień jak dziś. A trzeba się spieszyć, bo sezon krótki.
OdpowiedzUsuńTeż zawsze żałuję, że tak krótko trwa sezon szparagowy.
UsuńPrzepyszna tarta!:)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńPrzepyszna tarta!:)
OdpowiedzUsuń