wtorek, 12 maja 2015

Szparagowa tarta

Przepis wypatrzyłam na blogu Małgosi. Wydał mi się tak zachęcający, że musiałam z niego skorzystać. Tarta okazała się pyszna, mój mąż był nią zachwycony i wciąż prosił o dokładkę. :) Krótko mówiąc, polecam Wam ten przepis. Poniżej oryginalny wpis z moimi małymi zmianami, a tutaj znajdziecie przepis Małgosi.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • zielone szparagi 1 pęczek
  • ciasto francuskie 1 opakowanie
  • wędzony boczek w plasterkach 1 opakowanie (100g) 
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • jajka ugotowane na twardo 3 sztuki
  • surowe żółtko 1 sztuka
  • śmietana 30% 100g
  • ser żółty (u mnie Gouda) 150g
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • cukier 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek 1 łyżka

Sposób wykonania:
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki. Zagotować wodę z dodatkiem soli i cukru. Do wrzątku włożyć szparagi,oczywiście tak, aby czubki wystawały z wody. Gotować 10 minut. Ugotowane szparagi wyjąć z wody, osączyć na sicie.
Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. W trakcie dodać czosnek pokrojony w drobną kosteczkę. Lekko zrumienione warzywa zdjąć z palnika.
Śmietanę wymieszać z surowym żółtkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
 

Blaszkę do tarty wyłożyć ciastem francuskim. Do tak przygotowanej blachy włożyć cebulkę z czosnkiem,
przykryć je plasterkami wędzonego boczku. Następnie należy ułożyć nasze szparagi, które przykryje warstwa jajeczna, z jaj wcześniej startych na tarce o grubych oczkach.
 





Wszystko zalać sosem śmietanowym. Wierzch naszego przekładańca posypać tartym serem.

Tartę należy piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut (do zrumienienia ciasta i sera).

 






Na moim blogu znajdziecie również przepis na tartę ze szparagami na cieście kruchym.

Smacznego.



5 komentarzy:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.