środa, 7 stycznia 2015

Kotlety ziemniaczane z meksykańską nutą

Kotlety z gotowanych ziemniaków. Mocno paprykowe z ostrym sosem a'la meksykana.
Składniki, których będziemy potrzebować:
kotlety ziemniaczane:

  • gotowane ziemniaki 15 sztuk
  • sól
  • pieprz biały
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 3 ząbki
  • jajko 1 sztuka
  • chili w proszku 1/2 łyżeczki
  • mąka 3 łyżki
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
sos:
  • papryka żółta 1 sztuka
  • cebula 2 sztuki
  • czosnek 3 ząbki
  • fasola czerwona 1 puszka
  • sól
  • pieprz czarny
  • chili w proszku
  • ketchup pikantny 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
dodatkowo:
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:
Kotlety ziemniaczane : Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki, zrumienić je na oliwie z oliwek. Ziemniaki ubić, dodać jajko, mąkę i podsmażoną cebulkę z czosnkiem. Przyprawić solą, białym pieprzem i chili. Całość wyrobić na jednolitą masę. Z masy formować kotlety ziemniaczane, smażyć na rozgrzanym oleju.

Sos: Cebulę pokroić w piórka, czosnek i paprykę w kostkę. Warzywa podsmażyć na oliwie z oliwek.Dodać kilka łyżek wody, warzywa lekko podusić. Wsypać fasolę czerwoną, dodać 2 łyżki pikantnego ketchupu. Całość wymieszać i doprawić do smaku.

Kotlety ziemniaczane podawać polane sosem.

Smacznego.



3 komentarze:

  1. Pyszne muszą być, może mój niejadek da się na nie skusić:) Daria z http://magicznakuchniadarii.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto na te kotlety przypomina mi nieco ciasto na kluski śląskie... W dzieciństwie piekłam takie placki z tego ciasta na blasze kuchennego, węglowego pieca u babci... Pychota!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Placki pieczone na piecu to dopiero pyszności. Zupełnie inny smak, teraz trudny do osiągnięcia, niestety.

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.