środa, 14 stycznia 2015

Zapiekanka warzywna

Coś ciepłego, smacznego, z moimi ulubionymi porami i marchewką. Warzywny dodatek do mięsa lub samodzielne, lekkie danie, które można podać z ulubionym sosem.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • marchew 30 dkg (po obraniu)
  • por 1 sztuka
  • ser żółty 15 dkg
  • sól
  • pieprz biały mielony 1/2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa mielona 1 płaska łyżeczka
  • śmietanka 30% 12 łyżek
  • śmietana 18% 4 łyżki
  • żółtka 2 sztuki

 
Sposób przygotowania:
Pora pokroić w półplasterki. Marchew i ser utrzeć na tarce o grubych oczkach. 
W miseczce wymieszać żółtka, słodką śmietankę, kwaśną śmietanę, przyprawy. Z tych składników ma powstać jednolita płynna masa.
 





Pora, utartą marchewkę i 3 łyżki utartego żółtego sera wymieszać ze sobą, dodać masę śmietanową, ponownie wszystko razem wymieszać. Masę włożyć do formy (u mnie forma na babkę), posypać pozostałym serem żółtym, zapiekać 50 minut, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
 






Uwaga: Przez ostatnie 15 minut zapiekankę dopiekałam w temperaturze 170 stopni.

Uwaga: Jak widać na zdjęciach część masy zapiekałam w małych silikonowych foremkach, a część w małej formie na babkę.

 



 










Smacznego.




































2 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.