niedziela, 22 lutego 2015

Roladki schabowe z pieczarkami

Konkretne mięsne danie, czyli soczysty schab nadziewany pieczarkami i oscypkiem.
Z podanych proporcji wychodzi 10 roladek.


Składniki, których będziemy potrzebować:
  • schab 1 kg
  • pieczarki 40 dkg
  • cebula 1 sztuka
  • oscypek 1 sztuka
  • masło 1 łyżka
  • sól
  • pieprz czarny mielony
do panierowania:
  • bułka tarta
  • jajka 4 sztuki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
dodatkowo:
  • olej rzepakowy do smażenia

 
Sposób wykonania:
Schab umyć, pokroić w plastry o grubości 1.5 cm, następnie rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć pieprzem. Oscypek pokroić w drobną kostkę. Pieczarki umyć, obrać, pokroić w półplasterki a cebulę posiekać w drobną kosteczkę. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pieczarki z cebulą (czas smażenia 15 minut). Następnie farsz przyprawić do smaku solą, pieprzem i pozostawić do wystudzenia.
 


Jajka wbić na talerz, roztrzepać widelcem, doprawić solą i pieprzem. Bułkę tartą wysypać na drugi talerz.

 








Na każdy rozbity plaster schabu nakładać łyżkę farszu pieczarkowego i łyżeczkę sera pokrojonego w kostkę. 










Zwijać roladki (tak jak na zdjęciu), panierować w roztrzepanym
jajku i bułce tartej, przy czym czynność tą trzeba powtórzyć ponieważ roladki koniecznie chcą się otwierać. Podwójna panierka powinna wyeliminować to zjawisko.

 




 












 













Roladki należy smażyć na rozgrzanym oleju, który powinien sięgać niemal do połowy wysokości mięsa. Smażymy na rumiano, mniej więcej po 4 minuty z każdej strony.
 



Smacznego.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.