środa, 8 kwietnia 2015

Placki ziemniaczane z sosem a'la węgierskim

Lubicie placuchy ziemniaczane? Proste, bardzo sycące danie z aromatycznym, lekko pikantnym sosem.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • ziemniaki średniej wielkości 20 sztuk
  • jajko 3 sztuki
  • cebula 1 sztuka (duża)
  • mąka 2- 3 łyżki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
sos:
  • mięso wieprzowe mielone 1/2 kg (łopatka)
  • pieczarki marynowane 400g
  • ogórki konserwowe 4- 5 sztuk
  • cebula 2 sztuki
  • przecier pomidorowy 1 łyżka
  • śmietana 18% 2 łyżki
  • mąka 1 łyżka
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • liść laurowy 3 sztuki
  • mielona ostra papryka 1 łyżeczka
  • smalec 1 łyżka
  • ser żółty około 10 dkg
dodatkowo:
  • olej do smażenia
Sposób wykonania:
Sos: Mięso mielone z cebulą (piórka) podsmażyć na smalcu, przyprawić sola, pieprzem, ostrą papryką, zalać niewielką ilością wody,
dusić pod przykryciem przez 15 minut. Dodać pokrojone pieczarki (plasterki) i ogórki konserwowe (kostka). Jeżeli jest taka potrzeba uzupełnić wodę,
tak aby warzywa były przykryte, dodać przecier pomidorowy i liście laurowe. Całość dusić jeszcze przez chwilę. W tym czasie sporządzić zawiesinę z mąki i śmietany,
zagęścić nią sos i doprowadzić do wrzenia.

Placki ziemniaczane: Surowe ziemniaki utrzeć na tarce (połowę na grubych oczkach, połowę na drobnych) dodać cebulę pokrojoną w kostkę, mąkę, jajka, przyprawy.
Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. Placki smażyć na rozgrzanym oleju, tak aby miały złoty kolor.

Placki podawać polane sosem, posypane tartym żółtym serem.

Smacznego.


6 komentarzy:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.