środa, 27 maja 2015

Sos prawie domowy

Szybki do zrobienia. Bywa, że z różnych względów nie mamy czasu na zrobienie domowego pysznego sosu. Wówczas polecam taką, pół domową wersję. Bardzo dobrze się sprawdził jako dodatek do mięska.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • papryka czerwona świeża 1 sztuka
  • cebula 2 sztuki
  • czosnek 2- 3 ząbki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • sos pieczeniowy ciemny 1 opakowanie
  • smalec 1 łyżka

Sposób wykonania:
Paprykę pokroić w kostkę. Obrać cebulę i czosnek. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki. Wszystkie warzywa podsmażyć na smalcu.
Następnie dolać szklankę wody, dusić warzywa pod przykryciem, aż nieco zmiękną. Sos w proszku utrzeć z 4 łyżkami wody. Gdy zawiesina będzie miała jednolitą
konsystencję wlać ją do rondelka z duszonymi warzywami. Sos mieszać powoli do momentu aż zgęstnieje. Jeżeli nasz smak tak nam dyktuje, całość doprawić sola i pieprzem.

Uwaga: W zależności od tego jaką gęstość sosu preferujemy, można dodać trochę mniej lub więcej wody, niż podaję.

Sos podawać do mięsa.

Smacznego.


6 komentarzy:

  1. Wygląda świetnie :) Dziś robię karczek, więc będzie jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też czasem używam gotowca :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czasem też sięgam po gotowce i wcale tego nie ukrywam. :) A danie wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Elu, czasami trzeba coś wykombinować na szybko :)

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.