wtorek, 23 lutego 2016

Tosty shimeji

Pomysł na śniadanie lub kolację zaczerpnięty ze Smakowitego Blogu. Pyszne tosty z jajkiem sadzonym, grzybkami shimeji i czerwoną cebulą. Dalsze słowa są zbędne, tego trzeba spróbować.

Shimeji to grzybki jadalne pochodzące z Azji Wschodniej. Grzyby są małe i cienkie, mogą mieć kolor biały lub brązowy. Rosną w "pakiecikach", połączone ze sobą u nasady, która nie jest jadalna. Mają wąskie trzony, zakończone półokrągłymi kapeluszami. Shimeji to grzybki o lekko orzechowym smaku z odrobiną słodyczy.

Składniki, których będziemy potrzebować:

  • pieczywo tostowe 2 kromki
  • jajka 2 sztuki
  • cebula czerwona 1 sztuka
  • grzyby shimeji 150 g
  • garść świeżej rukoli
dodatkowo:
  • olej z orzeszków ziemnych 1 łyżka
  • masło 2 łyżki
  • sól
  • pieprz czarny mielony



Sposób wykonania:
Grzyby odcinamy od nasady, wrzucamy do gotującej, lekko osolonej wody i gotujemy 3- 4 minuty. Po tym czasie odcedzamy. 



Na patelni grillowej rozgrzewamy olej z orzeszków ziemnych, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy grzybki shimeji. 



Na środku patelni układamy kromki pieczywa tostowego. Całość smażymy kilka minut, obracając pieczywo i mieszając cebulę, aby równomiernie się podsmażyła. Pod koniec smażenia na patelnię wrzucamy łyżkę masła.
W tym samym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy masło, wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy do momentu ścięcia białka.



Gotowe jajka sadzone układamy na tostach, które z kolei wykładamy na rukolę. Całość posypujemy zrumienioną cebulką i grzybkami shimeji.

Smacznego.





















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.