czwartek, 16 października 2014

Gruszki w occie

Jeszcze jedna propozycja na przetwory. Tym razem postanowiłam zrobić gruszki w occie. Moim zdaniem to bardzo fajny sposób na przechowywanie gruszek.  

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • gruszki 1 kg
  • ocet 6% 1/2 l
  • cukier 30 dkg
  • goździki 10 szt
  • cynamon 1 łyżeczka
  • woda 1/2 szkl
  • kwasek cytrynowy 1/2 łyżeczki


Sposób wykonania:
Gruszki obrać, przekroić na połówki, włożyć do wody z kwaskiem cytrynowym, aby nie ściemniały.
W garnku zagotować ocet z cukrem, 1/2 szkl wody oraz przyprawami. Gdy zalewa będzie wrzała dodać połówki gruszek, zagotować.
Owoce gotować przez 10 minut, następnie przełożyć do słoiczków, zalać zalewą.
wytrzeć brzegi słoików suchą ściereczką, następnie mocno zakręcić słoiki i odwrócić do góry dnem.
Zimne przetwory przechowywać w chłodnym miejscu.







































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.