czwartek, 15 stycznia 2015

Placki ryżowe z sosem grzybowo- serowym

Placuszki z dodatkiem  papryczki chili, o wyrazistym, dość ostrym smaku. Do tego pyszny sos z pieczarek i sera pleśniowego. Polecam.

Składniki, których będziemy potrzebować:
placki ryżowe:

  • ryż brązowy 100g
  • jajka 2 sztuki
  • mąka 15 dkg
  • mleko 100 ml
  • papryczka chili 1/2 sztuki
  • suszona kolendra
  • mielony imbir
  • sól
  • pieprz czarny mielony
sos grzybowy:
  • pieczarki 10 dkg
  • ser lazur złocisty 50g
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • masło 1 łyżeczka
  • czosnek 1 ząbek
dodatkowo:
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:
Ryż ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, osączyć, wystudzić. Dodać mąkę, jajka,
suszoną kolendrę, mielony imbir, pieprz oraz posiekaną papryczkę chili. Masę dobrze wymieszać, dolać mleko. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka dodać mąki, jeżeli zbyt gęsta dolać troszkę więcej mleka. Z gotowej masy, na rozgrzanej patelni, usmażyć placuszki ryżowe.

Sos grzybowy: Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle. Dodać posiekany czosnek, sól, pieprz czarny mielony oraz ser pleśniowy. Całość dusić przez kilka minut, aby smaki połączyły się ze sobą.

Smacznego.


2 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.